Як вже повідомлялялось, днями спортивні молодчики, які представилися «Правим сектором» із Києва, завітали на поля села Растів Турійського району разом з комбайнами збирати врожай. Між тим ці сільські паї орендує СГ ТОВ «Ратнівський аграрій». Посіви придбали в АПК «Волинь» як незавершене виробництво, уклали угоди з власниками паїв і заплатили селянам за оренду. Коли дійшло до жнив, на полях з’явився новий господар. Для переконливості привіз із собою активістів «Правого сектору». Боронити врожай люди вийшли мало не всім селом. Представники «Правого сектору» своє вторгнення аргументували тим, що інвестор «Ратнівський аграрій» КГБіст та путінський олігарх. Журналістам ТРК «Аверс» вдалося зв'язатися з інвестором Андрієм Панніковим, який проживає на Кіпрі і почути його думку з приводу можливого рейдерста.

- Як можете прокоментувати конфлікт, який розгорнувся довкола збирання врожаю у Вашому господарстві? Активісти «Правого сектору» охрестили Вас «путінським олігархом» і нині виглядає усе так ніби під цим приводом вони збираються спершу зібрати врожай, а якщо справа піде добре, то і решту. То що відбувається насправді і з чим пов’язані такі події - виключно з Вашою персоною?

Мені 65 років, я народився в радянський час, в Радянському Союзі, і за цей час я багато встиг. І попрацював в КДБ, як пишуть там в інтернеті, був у розвідці. Зовнішня розвідка Радянського Союзу називалася. Але з Путіним я не знайомий, бо Путін працював насправді не в розвідці, як він говорив. Путін працював у Ленінградському управлінні - це різні речі. Там була лінія, яка мала відношення до розвідки, але це інше, зовсім інше. Тому ми з ним ніколи не перетиналися і це дуже важливо. І якийсь ідіот назвав мене «путінським олігархом». Якщо всіх колишніх комітетчиків, які згодом заробили гроші на нафті, на металах або ще на чомусь називати «путінськими олігархами», то у Путіна півкраїни будуть друзі. І якщо раніше над цим можна було просто покепкувати то сьогодні це звучить дуже погано, тому що сьогодні вводять санкції. Хоча питання навіть не у санкціях, просто не гарно сьогодні писати такі речі і паплюжити непричетних людей. Мене знають «як облупленого» у Європі, до того ж я вже 20 років живу на Кіпрі і маю кіпрський паспорт. Це перший момент. Другий момент не менш важливий - це те, що коли я три роки тому приїхав, я одразу повідомив Бориса Петровича Клімчука, що я політикою не займаюся, і друге - в 1991 році я звільнився (мається на увазі з спецслужб) ще до Росії. Тобто взагалі я присягу давав Радянському Союзу. Всі дорослі люди в Україні вони теж народились у Радянському Союзі, всі військові, хто служив, вони теж давали присягу Радянському Союзу. Тобто фактично ми всі вихідці однієї країни. Росії я присягу військову не давав, я звільнився до розпаду Радянського Союзу. І я не зобов'язаний Росії ні чим, тим паче - служити, я звільнився до утворення Росії.

- Як довго ви громадянин Кіпру?


5 років.

- А чому змінили громадянство ?


Я не змінив, у мене їх два. Від російського не можу відмовитися, бо у мене там квартира, батьки поховані. Але як громадянин Кіпру я зареєстрував сільськогосподарську компанію, вона належить мені як громадянину Кіпру. І гроші у мене, про це я говорив Клімчуку, він тоді посміявся, обсолютно «білі». І ніякого стосунку до олігархізму не мають як до явища. Олігархізм, це коли люди за безплатно отримували заводи, фабрики. Я гроші заробив в Англії. За двадцять років роботи в Англії, в англійських нафтяних компаніях. Я був акціонером, я продавав свої акції, гроші лежать в англійських банках, перевірені аудиторами, за них заплачено податки. Це абсолютно «білі» гроші, я абсолютно чесний і чистий інвестор в Україні. У вас мабуть такі є, але є й інші, напевно. Але мій випадок нетиповий, щоб ось так от приходити і говорити: віддайте мені по чеку або щось іще. Це з моєї позиції називається чистим рекетом, те що вони зробили. Облити мене брудом і під таким соусом відібрати мій бізнес їм не вдасться. Я людина відома і в нафтовому світі, і в різних інших колах, в Англії і в країнах Європи. І я багато давав інтерв'ю «Financial Times» і «Forbes» - звичайно цей номер їм не пройде. Я сміявся коли писали різні нісенітниці, що я в Ратне прийшов нафту якусь добувати. Я приїхав працювати в аграрному секторі три роки тому. Мені це сподобалося, мені сподобалися люди. До 20 мільйонів я вкладу і зроблю сільськогосподарське підприємство працюючим і успішним. І мені як співробітнику бувшого КДБ ніхто не може дорікати. Правий сектор, лівий сектор, я прекрасно розумію, що порядні люди з Правого сектору це ті, хто першими поїхав на Схід захищати Батьківщину, а це все - шахраї. Це моя думка. Виписали собі якісь папірці.


-Який Ви бачите тепер оптимальний шлях вирішення цієї ситуації?

- Сьогодні влада слабка в Україні. Війна і через те влада трошки ослабла. Звичайно служба безпеки (мається на увазі СБУ) повинна захищати інвесторів нормальних, і мені б не хотілося виносити це питання назагал - зустрічатись з послами України на Кіпрі. Я можу зустрітися з хлопцями, з відеосюжетів, але офіційно. Мені хотілося б, щоб ми на Волині самі якось залагодили це питання і щоб мене захистили ті, хто зобов’язаний це робити. Якщо ні - є європейський парламент, є комісія з інтеграції України до Європи. Але я думаю, що нікому це не потрібно, кому потрібен спровокований конфлікт, який псуватиме авторитет держави.

-Ви сподіваєтеся що конфлікт врегулюється на місці?

- Звісно. Я думаю, що так буде краще для усіх - і для них, і для нас. Інакше вони потраплять в неприємну ситуацію, якщо будуть їм з Києва підказувати, що робити. Я добре пам'ятаю початок 90-их в Росії. Мені це не подобалося тоді і я поїхав. Хоча вже були структури, які працювали на державу і які фактично мали право підписувати контракти і охороняти. Вони перевіряли документи, якщо все нормально чисто - вони працювали проти рекетирів і поступово їх витісняли. Все це вже було. Якщо це повторення 90-х то досвід вже є. Ну звичайно, якщо ти не сіяв цього зерна,не купував, нічого не робив, а хочеш його прибрати - пару тисяч тонн зерна - це все зрозуміло, як би ти сам себе не називав.

- А як взагалі так трапилося, що людина, яка пристойно заробляє на нафті, раптом переключає свою увагу і зусилляна на сільське господарство на Волинському Поліссі?

- Хороше питання! Дуже гарне питання! Я Вам зараз поясню ... Значить, є 2 фактори, які мене спонукали до цього: перший фактор - у мене друзі-англійці у яких дуже успішно йшли справи - нафтові продажі. Це був дуже хороший досвід - ціни якраз піднялися на нафту, а вони раптом ... - обзавелися фермами! Коровами! Дивно. Але і мені це справа сподобалося – я їздив до Шотландії, на аукціони, я подивився, як це діло робиться, поспілкувався з людьми - асоціація «Shot horn» - є така порода - і мені це сподобалося - у нас же велика ферма, у нас же майже 2000 корів уже! Це другий чинник - мене зовсім випадково запросив знайомий у гості - природа сподобалася, я був перший раз на Поліссі. І бджоляр - голова сільради у нас там в Забродах - Колочук Микола Михайлович - мало не плаче - каже: «Розсипається ферма! Побудували свого часу багатство! Територія пристойна - поля - є чим зайнятися ...». Гроші є - адже можна гроші безболісно вкласти в цю справу - чому б не зробити це?! Я і зробив.

- Ну Ви ж розуміли, що Україна - це далеко не та держава, де скурпульозно дотримуються законів? І мабуть не раз чули нарікання іноземців, які, інвестуючи гроші в Україну, стикались зі свявіллям контролюючих органів і окремих посадовців. Серед іноземних інвесторів є й такі, що позбулись і бізнесу і грошей саме в Україні. Коли Ви починали свою діяльність тут - Вам не страшно було, що Вас можуть «залишити з носом»?

- Ну ми ж з Вами говорили, що мені 65 років ... що вже боятися?! ... Як можна відібрати? Ось у мене все, що є - все належить компанії. Компанія - моя. Треба, щоб я переписав цю компанію добровільно на когось, так чи як?! Гроші, які я в цю компанію вклав, частково - це акціонерний капітал, левова частка - це кредит. Частина відсотків річних . Все правильно структуровано.

- Я не кажу, що щось неправильно, я кажу, що бувають випадки, коли люди вкладали гроші, а потім в підсумку виходило так, що у них відбирали майно - через суди, рейдерські захоплення ... буває таке тут- чого гріхатаїти ...

- Як кореспонденту, я Вам скажу таку річ: на моїй практиці - я багато читаю, звісно, про це - не тільки сам стикаюся - рейдерські і бандитські, інші справи відбуваються у тому випадку, коли людина якраз отримала все безкоштовно, розумієте?! Халявно. І в Росії таке є ... І в Україні таке є, природно ... Але, коли людина прийшла і все законно купила - як це можна у неї відібрати, як? - Скажіть? Як це можливо відібрати?!

- Ну, по –різному буває ...

- Заплатіть 20 мільйонів - я віддам ... Хоча, я вважаю, що зараз продавати невигідно, нецікаво. Краще розвинути цю справу, вийти на біржу, випустити акції - у нас інвестиції робляться на 15-20 років. У Африці я працював, в Конго - як Ви думаєте - легко там?!

Ось зараз закінчиться у Вас війна на Сході, і прийдуть хлопці з війни, справжні мужики ... Безперечно від громадської думки нікуди не подінешся, але це не громадська думка, а злочинні дії, які намагаються нав’язати громаді як її думку. І зрештою усі добре розуміють, що відбувається насправді. Але Ви ж бачите, що правоохоронні структури не можуть навести порядок. Може бути, не вистачає часу чи людей. Треба структуру залучити, яка на комерційній основі це зробить. Але найголовніше, особисто у мене, щоб це було законно - розумієте?! От якщо ти платиш комусь - навіть силовій структурі - це має бути законно. Тобто всі мають розуміти, що це за законом - виплачуються всі податки, все як годиться - зареєстровані всі гроші. Я не можу працювати так як всі звикли - ось чому мене не люблять ... Розумієте?

Тому віддача у нас буде. Вийдемо на біржу як пристойна компанія - 10-ти тисяч гектарів землі в обробітку - у нас достатньо - більше, в принципі, не треба. 2 тис. корів - замало ще - збільшуємо маточне стадо, займаємося покращенням порід, нам довелося тут брати волинські породи, тепер привезли свою породу корів. Ну чого я буду звертати увагу на якусь дурницю?! Ну захотіли люди там чогось відібрати... і вигадали для цього прийнятну для людей казку про «путінського олігарха». А найголовніша думка яку я хотів донести до тих, хто узявся за такі брудні ігри - якщо ви, хлопці, хочете бути в Європі, ... якщо подивитися це відео про сутички з селянами на полі, то можна його підписати: «Якщо Ви хочете допомогти Москві,… то робіть так, як вони» . Багато працюють не на Україну - вони працюють на себе і одночасно, виходить, на ворогів ...