У Луцьку обговорили імовірність ризику поширення вірусу Ебола в Україні та на Волині зокрема.

Про це йшлося під час наради у начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації з лікарями-педіатрами лікувально-профілактичних закладів області з розгляду актуальних питань педіатрії сьогодні, 21 серпня. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Як зазначила лікар-епідеміолог Головного управління Держсанепідслужби у Волинській області Валентина Новачевська, у світі погіршується ситуація щодо поширення особливо небезпечних інфекцій. Зокрема, згідно зі статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, на всіх континентах реєструються спалахи поліомієліту в Азії, Афганістані та Іраці, бруцельозу в Ізраїлі, сибірки в Індії, чуми в Латинській Америці тощо.

Так, за межі Африканського континенту вийшла лихоманка Ебола і нині реєструються хворі на цю недугу в Європі. У зв’язку з чим, зі слів спеціаліста, відповідні служби мають бути готові до поширення інфекції. Оскільки, у випадку поширення вірусу Ебола Європою, Україна та Волинь можуть виявитись безсилими проти недуги. Мовляв, спеціального екрану немає навіть у інфекційні лікарні Луцька, а звичайна маска не рятує від недуги.

Валентина Новачевська зазначає, що умов для поширення захворювання в Україні немає, оскільки воно не ензоотичне для України. Проте, для того, щоб захворіти Еболою достатньо поспілкуватись з людиною, яка була на континенті поширення вірусу.

«Тому потрібно пам’ятати про те, що є така біда. В зв’язку з міграцією, такі хвороби стають ближче до нас», - зауважила лікар-епідеміолог насамкінець.