Аграрний Фонд намагається через Господарський суд повернути майже 15 мільйонів гривень. На таку суму не дорахували державного зерна на приватному сільгосппідприємстві, яким  «заправляє» відомий на Волині бізнесмен Степан Москвич.

Зокрема, Господарський суд разом із Аграрним Фондом намагаються відшукати сільгосппідприємство. Приватне сільськогосподарське підприємство «Стир-Агро» в квітні цього року уклало 2 біржових контракти і з того часу фірма безслідно зникла.

Біржовий контракт передбачав зберігання зерна. Зерно Аграрного Фонду зберігалося на складах КХП №2а  сільськогосподарське підприємство «Стир - Агро» згідно контракту мало можливість користуватися цим зерном. Проте, взамін підприємство було зобов’язано повертати той же сорт і таку ж кількість. Вочевидь, заборгованість виникла на підставі того, що збіжжя Аграрного Фонду було використане, але не повернуто. Згідно договору було заплачено лише 10 тисяч гривень, а півтори тисячі тон зникло.

Не минуло і місяця після укладення договорів з Аграрним Фондом, як вже підприємство «Стир-Агро» було перереєстроване на нового іноземного власника, маючи нульовий статутний капітал. Як пояснив у суді представник позивача Олег Пронін, ще на момент укладення договору «Стир – Агро» знаходилося у селі Мстишин Луцького району, тепер воно зареєстроване у самому Луцьку на вулиці Лідавська, 2.

Як виявилось, підприємство «Стир-Агро» має пряме відношення до екс-директора державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів №2» Степана Москвича. За чотири роки його керівництва із хлібзаводу зникли величезні об'єми зерна. 

Після виявлення нестачі по цій справі було відкрито кілька кримінальних проваджень. Не виключено, що підозрюють і екс-директора Степана Моксквича. 

Степан Москвич є і засновником, і власником ПСП «Стир-Агро» та ще ряду сільськогосподарських і будівельних фірм. 

В області подейкують про не зовсім порядні і законні методи в діяльності цього бізнесмена. 

Із власних джерел нам стало відомо, що ще навесні минулого року співзасновник підприємства «Вдалі інвестиції», яке знаходиться у Львівській області, домовлявся особисто зі Степаном Москвичем та його партнерами про те, що чоловік купить у них три сільськогосподарські фірми.

Покупець нам розповів, що він відразу не зміг переоформити усі документи та приступити до керівництва підприємств із назвою «Стир - Агро», «Агротехсервіс» та «Україна М». Як тоді пояснив клієнту Степан Москвич, завадою цьому було лише те, що шість гектарів землі ще обробляється, фірми мають деякі борги, а тому тодішньому власнику ще потрібен був час для вирішення цих питань.

Як розповів представник фірми «Вдалі інвестиції», угоду вже було укладено. Аби врегулювати питання із боргами фірм, Москвич попросив у покупця завдаток. Без жодних підозр покупець заплатив 12 мільйонів гривень авансу, що складало майже третю частину від загальної суми.

Через деякий час вже новий власник документально керував фірмами. Доки на землях люди Степана Москвича збирали урожай, між партнерами узгоджувалися ще деякі питання купівлі-продажу.

Щойно новий керівник почав офіційно заправляти сільськогосподарськими фірмами, йому стало відомо, що на території трьох підприємств знаходиться менше п’яти тисяч гектарів землі замість шести тисяч. Мало того, обіцяна кількість худоби також не відповідала дійсності, ще й борги мали сільгоспи на 8 мільйонів більше, як було відомо покупцю.

Утім, підприємцю діватися вже було нікуди. Коли чоловік розумів, що завдатку йому вже не повернути, він шукав вирішення проблеми з іншого боку. За нашою інформацією, зараз він пропонує знайомим іноземним інвесторам купити ці фірми.

А тим часом, розповів, що скориставшись моментом та підробивши підпис люди Степана Москвича з ним на чолі занесли документи до реєстратора, буцім то покупець відмовляється від фірм і внесли до статуту лише одного-єдиного засновника – кіпріотську фірму «Сідеджельто ЛТД», куди і були виведені усі гроші.

Таким чином, чоловік не може повернути ні своїх коштів, ні фірм. Після того, як підприємця «розвели», він почав шукати правди у судах.

У Єдиному державному реєстрі досудових рішень, можна побачити кілька заяв одного підприємства з Львівщини до трьох фірм, які зареєстровані на Степана Москвича. Представник позивача намагався через Господарський суд Волинської області визнати недійсним рішення зборів власників та скасувати державні реєстрації змін до статуту трьох приватних сільських підприємств – «Стир - Агро», «Агротехсервіс» та «Україна М». Однак, з незрозумілих львівському бізнесмену причин позовні заяви прийнятими не були.

Проте, у ЄДРі це мотивовано тим, що фірма «Вдалі інвестиції» просто не сплатила судового збору. Між тим представники ТзОВ «Вдалі інвестиції» переконують, що через вплив Москвича справу просто не хотіли розглядати. 

Крім того, як нам стало відомо, по підробці підпису уже відкрито кримінальне провадження.

Тим часом, поки на Луцькому хлібзаводі проводиться перевірка і на КХП №2 уже новий директор. Одразу після «хлібного скандалу» на Волині стали подейкувати, що Степан Москвич планує втікати за кордон. Говорили про його наміри купити будинок Іспанії та навіть вже ніби то внесений завдаток. 

Однак, судячи з усього, буря довкола Москвича вже втихла...

Зараз цей бізнесмен знов потихеньку виходить в люди. Нещодавно з почестями і поклонами Москвича водив біля себе Луцький мер Микола Романюк. Градоначальник не міг надякуватися йому за те, що бізнесмен за кілька мільйонів бюджетних грошей впорядкував водойму в мікрорайоні Теремно.