У кого гроші, той - хороший, - мовить народне прислів’я. Його часто згадують на Завокзальному ринку Луцька. Ця територія давно перетворилась на таку собі народну республіку. Ринок живе окремим життям - зі своїми законами та правилами. Аби заробити - треба вибороти місце під сонцем. Тому ані закони, ані елементарні людські норми вже не діють. Про життя Луцької республіки наш наступний сюжет. Інформує ТРК «Аверс».

На рівні з автомобілями біля Завокзального ринку майже впродовж усього дня гасають господарські тачки. Перегони недитячі. У них свої правила дорожнього руху, а в декого навіть є номери. За кермо можна й без прав і дорослим, і дітям.

Журналісти поцікавилися у чоловіка з возиком чому він порушує правила дорожнього руху, на що той відповів: «А оці не порушують, во дивись - три буса стоїть».

І дійсно біля Завокзального ринку тачки мають переваги перед іншими учасниками дорожнього руху. Іншого пояснення, чому в цей хаос досі не втрутились працівники ДАІ - немає.

Життя тут вирувати починає зі світанком. 30 хвилин на сьому. Автостоянку біля «Пасажу» та частину проїжджої частини вже густо зайняв великоваговий транспорт. На стоянці гори товару. Приїхали оптовики.

Продавці розповіли: «Вони їдуть в Херсон беруть товар... Тут всі райони, всі сюди з’їжджаються... Для всіх мало місця… Людей, які хочуть торгувати багатато, а ринок дуже маленький. А так як ми цілий рік, ми з цього живем це наш хліб… Зі сторони власників в нас тиску нема. Іногда там муніципальна служба… Там де автостанція, там несанкціонована торгівля от вони мають проблеми». А ось і вони ці самі люди, які мають проблеми з законом. Якщо оптовиків тут ніхто не чіпає, то продавці власної продукції, вочевидь нижчої касти.

Продавці власної продукції зізналися: «Нам тут не можна торгувати - да я з цим згоден. По закону на автостоянці теж не можна торгувати… Фури не виганяють… Ми тут всі зі своєю продукцією. А вони перекуплють помідори, кавуни, все перекуплюють і вони торгують там, а нам торгувати тут і звідси нас гонять».

Торгувати поряд із вищою кастою, яка легалізована, цим людям суворо заборонено. Люди обурюються: «Я кажу: а мені де торгувати, якщо я приїхала перший раз. Я кажу: мені треба заробити. Дитині так само памперси купити. За що мені жити? А він каже: зараз як я тут тебе… то тебе тут ніхто і не позбирає… Він взяв мою сєтку картоплі і викинув. Тут давай всі кричати. Бо вони перекупщики, їм треба продатися. А мені не треба продатися», - поскаржився продавець.

Як підозрюють ринкові персони нон-грата - оптовики, які торгують на стоянці, платять потрібним людям у кшинені чималі гроші. Тому тут їм раді. Адміністрація ринку, влада та правоохоронці заплющують очі на їхні порушення.

Продавець: «Ми такі гроші тут не платимо - 500 гривень: «Ми тут платимо, як всі люди. За парковочні місця і за торгівлю… Маленька машина одна ціна, бус друга ціна…».

Та після довготривалого розпитування пані таки відповіла: «Скільки за годину я не знаю. Із буса 4 гривні. З легкової машини 3 чи скільки».

За такі гроші раді б торгувати й селяни. Та їм не дають. Легалізували оптову торгівлю й поруч із ринком - на автовокзалі. Біля пасажирських автобусів на стоянці нині вже традиційно розвантажують товар. Ніхто на це не зважає.

Такий розпорядок у незалежній народній республіці «Завокзальний ринок» подобається всім, бо кожен із цього має чималу вигоду. Крім, дрібних аграріїв, які пропонують інші умови: «Нехай зроблять такий ринок, наприклад, на об’їзній трасі, як порівняно у Львові «Шувар» чи «Великі Копані» в Херсоні, щоб справді перенести весь опт туди. І сільськогосподарську продукцію і те, що привозне. І щоб оптовик знав куди їхати скупитися і були люди просто».

За дві години знімання нашого сюжету біля ринку ми не побачили, ані муніципальної міліції, ані ДАІ. То ж що про торгову демократію думає місцева влада та чи збираються тут наводити лад це тема для наших наступних сюжетів.