Масовий вихід на ринки дрібних товаровиробників та зниження споживчої активності серед українців дають підстави експертам прогнозувати поступове зниження ціни на картоплю. За словами фахівців «другий хліб» може подешевшати в середньому на 20%. Пише Агравері.

«Орієнтовно, із середи поточного тижня, відчутно знизився попит серед населення. Крім того, значно наситилися ринки, адже до споживача вийшли товаровиробники, що вирощують продукцію у невеликих фермерських господарствах. Зокрема, це найвідчутніше спостерігається на Волині, де оптово-закупівельна ціна на картоплю вже опустилася до 1,2-1,3 грн за кг. По решті країни ціна ще зберігається у межах 2 гривень за кілограм, — говорить виконавчий директор УАВК Богдан Зволінський. — Картопля, яку реалізовують невеликі господарства часто поступається якістю, що може особливо проявитися у період тривалого зберігання. Тож вирощуючи високоякісний продукт великі господарства, будуть намагатися утримати вартість своєї картоплі на рентабельному рівні — близько 2 гривень за кілограм в оптових закупках».

На сьогоднішній день за даними моніторингу проведеного виданням «Агравері», ціна на картоплю у Києві, на ринку «Столичний»,— 2,3-2,5 грн за кг. Така вартість зафіксувалася ще1 вересня, після часткового зниження і продовжує лишатися актуальною станом на 5 вересня. Крім того за результатами моніторингу видно, що на сьогодні асортимент картоплі зменшився із двох раніше пропонованих видів картоплі вже кілька днів поспіль на ринку присутня одна.

Стабільною лишається ситуація по картоплі і а півдні. Зокрема ринок «Нежданный», що у Херсонській області. Там ще з середини серпня її вартість трохи підвищилася, і станом на 5 вересня досягнута позначка незмінна 2-3 грн за кг.

Не відчув ще зміни тенденцій і західний ринок «Шувар», там як і на початку тижня після незначного додавання у вартості, картоплю пропонують за ціною — 1,9-2,3 грн за кг.