“У лісі нічого не змінилося”, – б’є на сполох самооборонівець Федір Хом’як. Як було море несанкціонованих рубок, так і лишилося. “На документах пишуть одне, а в реальності – зовсім інше”, – зазначає заступник керівника Центру протидії корупції Самооборони Волині Анатолій Сковера. Пише прес-служба організації.

Активістам вистачило лише однієї поїздки, аби побачити кричущі факти “зловживань, марнотрацтва та халатності”, як вони це описують, з боку лісників. Близько двох тижнів тому Самооборона Майдану спільно із Правим сектором Волині зафіксували ряд порушень з боку Луцького військового лісництва. Як пояснює Анатолій Сковера, “працівники, вищезгаданого лісництва організували, так сказати, «легкий заробіток». І це в той час, коли наші побратими воюють на Сході нашої держави та віддають життя за них”.

Так, активісти виїхали до Ківерцівського району, а саме у квартал 91; виділ 4,3 на площі 1,3 гектара біля села Жабка разом із комісією Концерну “Воєнремсервіс” Міноборони України. Було встановлено велику кількість порушень. Порушення та зловживання стосуються всіх відведених планових, санітарних та інших рубок. А саме:

Самооборонівці разом разом із працівниками “Воєнремсерсів” провели контрольні заміри вказаної ділянки. Виявилося, що розміри не співпадають із зазначеними у документах. Вони були більшими. Тобто на папері вказана певна кількість лісу, а де-факто його на місці значно більше. Куди дівається “лівий” ліс – питання. Самі ж працівники віськового лісництва заявили, що це, мовляв, помилка: прилади помилися із замірами ділянки.
На вищезгаданий ділянці зафіксована відсутність дров. Як правило, після рубок на кожній ділянці повинно залишатися близько 100 м куб. Дров. Це – так звана, залишкова сировина. Проте жодних дров не було, а докуметнів на них лісник показати просто не міг.
Помітили активісти й відсутність відповідного маркування деревини. Тобто, дерева, які знаходяться на межі виділу не були промарковані. Так, неможливо точно виявити межі цієї ділянки. Окрім цього активісти помітили досить багато механічних пошкоджень деревини. “Теоретично, такі пошкодення можуть бути цілеспрямованими”, – коментує ситуацію самооборонівець Федір Хом’як, – “Після пошкоджень деревина швидше псується, що дає шанс зрубати її раніше”.
Не оминула ока й велика кількість завислих дерев. Тобто дерева падали і вперлися на інші – сусідні. Теоретично їх би мали прибирати, натомість повалені дерева так і стоять незрушні. За словами активістів – це є порушенням техніки безпеки. Більше того, ліс виглядає недоглянтим і захаращеним.

 

 

 

 

Найбільше уваги привернули збитки заданого лісництва. Активісти Самооборни дізналися про два кримінальних провадження, в яких фігурує Луцьке військове лісництво. Одне з них стосується вирізення лісоматеріалів у Ківерцівському районі. Як пояснює Анатолій Сковера саме по собі це лісництво ніякого відношення до лісоматеріалів не малє. Так, стало відомо, що працівники лісгоспу вирізали на території міста Ківерці дерево, яке маркуєтсья як “зелені насадження”. Вирізавши певну кількість лісопродуктів, працівники військового лісництва надали збитків на 1 млн. 300 тисяч гривень.

Та це не єдині скелети, заховані у документах підприємства. Федір Хом’як каже, що у багатьох документах щодо продажу лісоматеріалів вказані підставні підприємці. Так, їм виписували “ділову” сосну та дуб за заниженими цінами. Схема дуже проста, – пояснює самооборонівець. Стовбур дерева поділяють на три частини різного сорту. Найціння та, що у підніжжі стовбура і маркується як 1-й сорт. Але чомусь поза тим, що були зрубані немалі дерева, їх стовбури маркувалися знизу до верху 3-м сортом і продавали в рази дешевше.

Найбільш ласим для недоброзичливих по відношенню до лісу лісників є дуб. Активісти самооборони кажуть, що на дубах спеціально заздалегідь занижується на відведених ділянках висота дерева до 2-х метрів. Решта ж дерева на парперах просто не існує. Так, з реальниїх 1000 м куб. необлікованої продукції виходить 150м куб. “Правоохороним органам слід звернути свою увагу і на те, що ділова “сосна” відпускається по ціні, як дрова – за заниженими цінами.