З точки зору звичайної логіки Путіну аж ніяк не вигідна ескалація війни на Донбасі під час виборчої кампанії в Україні, проте є певні сумніви, що Путін логікою користується. Про це пише Еспресо.tv.

Перемир’я на Донбасі, нехай воно хитке і не надто «мирне», дозволило більш-менш спокійно розпочати передвиборчу кампанію. Проте ситуація на передовій залишається вельми напруженою і в будь який момент Володимир Путін може вдатися до чергової ескалації, що, безумовно вплине і на виборчий процес в Україні.

Спробуємо розібратися, чи потрібно Путіну прямо зараз повертатися до «гарячої» фази війни.

Цілком очевидно, що за нормальною людською логікою загострювати ситуацію на Донбасі до виборів російському президенту аж ніяк не вигідно, оскільки це поставить остаточний жирний хрест на перспективах потрапити до парламенту путінської п’ятою колони. Власне, і без цього шанси комуністів, над якими все ще висить дамоклів меч судової заборони, та перейменованих в «Опозиційний блок» регіоналів виглядають не надто оптимістично. Втрата великого шматка власного електорального поля у вигляді Криму та окупованої росіянами частини Донбасу (саме тієї частини де підтримка регіоналів була найвищою), певна переоцінка цінностей, що відбулася в значної частини суспільства внаслідок розстрілів на Майдані, анексії Криму та війни з Росією не додає регіоналам оптимізму.

Якщо ж Путін вирішить продовжити свою військову авантюру, то немає жодних сумнівів, що увесь проросійський електорат, що залишився, банально на вибори не піде. Він просто сидітиме вдома, і не висуватиметься, очікуючи чим же закінчиться війна. Це позбавить путінську п’яту колону останніх шансів на потрапляння до парламенту.

Отже, висновок цілком очевидний – Путіну зараз аж ніяк не вигідно порушувати перемир’я. Проте не потрібно забувати і про «загадкову російську душу» сусідського керманича, яка зазвичай означає просту ірраціональність. Власне, вся кримсько-донецька авантюра Путіна принесла в сухому залишку Росії більше втрат ніж здобутків. Єдиний зиск, що його отримав Путін, - це шалене, але тимчасове, зростання рейтингу через істерію навколо «Кримнаш», натомість російський президент має конфлікт з усім цивілізованим світом, санкції, напруженість у стосунках з партнерами по Митному союзу, остаточну втрату лояльності неокупованої частини України, бази НАТО в Прибалтиці і нову гонку озброєнь, яку має якось витримувати потерпаюча від санкцій російська економіка. Навіть «віджатий» в України Крим – це для Росії більше головний біль та витрати, ні якась раельна вигода.

Втім є й раціональна причина для чергової ескалації війни на Донбасі. Єдине, що може отримати Путін в разі порушення ним перемир’я, – це повний зрив виборів. Але для цього Росія має перейти в дуже потужний наступ, який не обійдеться без потоку «вантажів 200». Це й наступ має бути настільки сильним, що в Порошенка не буде іншого варіанту ніж оголосити воєнний стан та скасувати позачергові вибори.