Реконструювати та перейменувати меморіальний комплекс у Луцьку, а також усунути зображення тоталітарних вождів та написи часів тоталітарного режиму з пам’ятників на Волині хочуть депутати Волиньради.

Питання про увічнення пам’яті жертв Другої світової війни розглянули під час засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді спорту та туризму 18 вересня. Пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Обранців волинської громади закликали змістити радянські акценти у державній політиці пам’яті. До депутатів звернулися представники Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура щодо впровадження заходів з увічнення пам’яті борців за волю та незалежність України. Так, ветерани пропонують у кожному населеному пункті на Волині встановити пам’ятні дошки, на яких поіменно вказати загиблих воїнів УПА, розстріляних і замучених окупаційними режимами, вивезених на каторжні роботи у Німеччину та тих, хто не повернувся назад, засуджених та вивезених на довічне поселення в Сибір, Заполяр’я та Казахстан родичів українських повстанців. Окрім цього, просять на усіх пам’ятниках в селах Волині (а їх понад 900) замінити написи на стелах, де вказано «вони загинули від рук українських буржуазних націоналістів». Натомість пропонується напис «вони загинули від терору німецьких, польських, московських окупантів». На меморіальному комплексі «Вічна Слава» у Луцьку пропонують встановити пам’ятник воїнам ОУН-УПА та Алею пам’яті жертв терору мирного населення за районами області.

Комісія підтримала звернення ветеранів УПА та рекомендувала управлінню інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА напрацювати проект рішення обласної ради «Про зміни до обласної програми увічнення пам’яті жертв війни, політичних репресій та депортацій». У проекті, на думку депутатів, потрібно врахувати необхідність реконструкції меморіальних комплексів на території області (в тому числі й Луцького) з метою уникнення зображень вождів, символів, пропагандистських написів тоталітарного режиму (на зразок: «вони загинули від рук українських буржуазних націоналістів» тощо) та встановити пам’ятні знаки в місцях розстрілу громадян, які за станом на 22 червня 1941 року перебували в камерах попереднього ув’язнення при районних відділах внутрішніх справ.

Своєю чергою, Луцькій міськраді комісія рекомендувала ініціювати створення проекту реконструкції міського меморіального комплексу та перейменувати Меморіальний комплекс «Вічна Слава» на «Меморіал скорботи та примирення». Під час підготовки проекту просять врахувати те, що потрібно доповнити «Стелу спалених сіл» повним переліком населених пунктів Волині, знищених у роки Другої світової війни різними військовими формуваннями (адже 107 нині наявних назв – це лише третина від повного списку). Пропонується доповнити меморіал стелою з переліком полеглих у 1939 році волинян – вояків Війська Польського. Також на території комплексу пропонують встановити пам’ятні знаки жертвам єврейського та ромського Голокосту, полякам, похованим на римсько-католицькому цвинтарі, що передував Меморіалу, воякам різних армій загиблим під час Першої світової війни, воїнам армії Української Народної Республіки та воякам Української Повстанської Армії. Окрім цього, депутати закликають колег із Луцькради замінити зображення вождів, символів, пропагандистських написів тоталітарного режиму та напису на центральному вході «1941-1945» (беручи до уваги, що на території Меморіалу знаходяться могили не лише загиблих під час німецько-радянської війни, а також пам’ятники та пам’ятні знаки, присвячені подіям, що хронологічно не належать до цього періоду).

Стан реагування на ці рекомендації депутати облради проаналізують під час розгляду питання «Про стан виконання у 2014 році обласної програми увічнення пам’яті жертв війни, політичних репресій та депортацій».