Битва за врожай у селі Радомишль під Луцьком переросла у кримінал. У селян, які вийшли боронити врожай, сьогодні стріляли з вогнепальної зброї. Подейкують, що стрілянину вчинив працівник АПГ «Пан Курчак», власником якої є народний депутат Сергій Мартиняк. Люди переповідають, що комбайни цієї фірми в'їхали на паї, які орендує інше товариство «Агротехсервіс-А» та заходилися молотити сою. Коли селяни стали боронитb збіжжя, по них відкрили вогонь.

На полях Волині відбуваються події, які дуже схожі на рейдерські атаки. У селі Радомишль Луцького району взялися порядкувати чужі господарі. Селяни збентежені - приблизно тиждень тому на їхні сільськогосподарські угіддя невідомі пригнали техніку і зібралися збирати врожаї сої і кукурудзи.

Річ у тім, що раніше розпайовані землі люди віддали в оренду місцевому сільгосптовариству, тож справно отримували орендну плату і були спокійні і за своє майно, і за власний добробут. Кажуть, що орендар Степан Москвич їх не обділяє - за винайняті гектари виплачує справно і щедро. Так що такою співпрацею задоволені всі - і господар, і люди.  

Зараз радомишльці мають усі підстави боятися за свій добробут - збирати кукурудзу на їхніх ланах вишикувався цілий ряд незнайомих комбайнів і косарок. Реманент прибув сюди фурами разом з бригадою комбайнерів. Усі напоготові щомиті завести мотори і вдертися у поле. А потім повезти врожай у невідомому напрямку на інший кінець України. Якщо зухвалим зайдам вдасться зібрати зерно з полів, місцеве підприємство залишиться без врожаю, а селянам-пайовикам не бачити плати за оренду землі.

Як з'ясувалося, на чуже збіжжя накинули оком аж з Тернополя. По волинське зерно сої й кукурудзи пригнали техніку з фірми «Мрія агрохолдинг». Фірми, яку називають найбільшою агропромисловою компанією в Західній Україні.

Директор місцевого фермерського господарства «Агротехервіс-А» Володимир Бондар запевняє, що його товариство не мало ніяких господарських відносин з тернопільськими латифундистами, а, відтак, щоб захистити уже дозрілий врожай, написав заяву у райвідділ міліції.

Наряд правоохоронців цілодобово тут несе варту. Стежить, аби чужі комбайни не завели техніку і взялися обмолочувати ще не дозріле зерно кукурудзи і сої. Сам директор ТзОВ «Агротехсервіс-А» Володимир Бондар розповідає, що уже з ніг збився, поки захищав людське зерно. Чоловік упевнений - щойно міліція покине цей пост пост, чужинці вмить захоплять урожай.

Втім, у Радомишлі тільки менша частина тернопільського ешелону. Судячи з усього, наміри немісцевих зібрати волинське зерно - більше ніж серйозні. Основний десант комбайнів та вантажівок дислокувався за кілометр від Волині на Рівненщині. Звідси готові вирушити ще 10 комбайнів і довжелезний стрій фур, які ретельно охороняються з усіх сторін. Ні водії, ні комбайнери нам не хочуть пояснювати що вони тут роблять і навіщо стоять уже кілька діб.

Збоку колону сільгосптехніки охороняють озброєні чоловіки. Без жодного слова у відповідь на запитання журналістів один з них мовчки демонструє предмет, зовні дуже схожий на автомат. Керівник сільськогосподарського підприємства Володимир Бондар прохав міліцію приїхати і розібратися що тут відбувається. Втім волинські правоохоронці кажуть, що вони не повноважні забезпечити правопорядок на Рівненщини. Їхні повноваження закінчуються на межі нашої області.

Між тим, зареєстрована у Тернополі компанія має співзасновника-тезку на Кіпрі - «Мрія Агрохолдинг Паблік Лімітед». Вона й володіє основною часткою статутного внеску. Із загального розміру статутного фонду - 45 954 гривні внесли саме кіпріоти, вітчизняна ж ТзОВ « Група компаній Мрія Агро» має там усього лише 46 гривень. 

Проте чому тернопільська техніка приїхала на Волинь, на цей момент не відомо нікому. Керівник компанії «Агротехсервіс-А» Володимир Бондар запевняє, що про цю фірму чує вперше і ніколи не мав із нею жодних зв’язків – ні господарських, ні фінансових, ні особистих. Більше того, чоловік заявляє, що «Мрія Агрохолгдинг» ніби то не має жодних підстав для збору волинського врожаю, і в насильницький спосіб, без жодних правовстановлюючих документів претендує на збіжжя.

«Зараз в нас на території появилась якась «Мрія» тернопільська, пригнала 10 комбайнів, які хочуть посіви наших пайовиків сої і кукурудзи змолотити. Ніякого стосунку ми до них не маємо. В них правових підстав для того, щоб обмолочувати наші посіви абсолютно нема. Вони хочуть увірватися і обмолотити наші посіви, я підняв самооборону місцеву, яка буде захищати посіви. Керівника тернопільської Мрії я не знаю, але я говорив із керівником тернопільської служби безпеки Іваном Матейком. Він мені нічого не показав».

Секретар сільської ради Любов Довгун розповіла, що селяни уже кілька років співпрацюють з місцевими фермерами. Переконує, усі були задоволені від такої спілки. Крім того, жінка розповіла, що по радомишльське зерно іще ніколи не їздили так здалека.

«Є приватні люди орендують, є інші фірми, але найбільше орендують «Агротехсервіс-А». Сплачують орендну плату людям. Не скаржаться. Претензій поки що немає. Орендна плата якщо в грошах, то 1 900 гривень, а якщо зерном – давав 1 тонну зерна за пай кожному, а пай в середньому 2.67 га, якщо погані землі то до трьох гектарів. За чвари я не можу вам сказати».

Між тим одночасно з тернополянами поля Радомишля «атакували» комбайни іще однієї фірми-конкурента. Місцевого. Не так давно оброблені лани впали в око народному депутату України, засновнику відомої на Волині агропромислової групи «Пан Курчак», нині члена парламентської групи «Суверенна європейська Україна» Сергієві Мартиняку.

Тож, поки господарі кинули всі сили на оборону поля від тернополян, з іншого боку у посіви вторглися комбайни «Пана Курчака» і заповзято заходилися збирати сою.
Як з'ясувалося, нардеп ще минулоріч намагався схилити людей на свою сторону та переконати укладати договори не з попереднім господарником, а з своєю АПГ «Пан курчак». Селяни розповіли, що декілька людей навіть пристали на агітацію представників Мартиняка та переуклали договори на нього. У результаті до нового орендаря перейшло кілька пайовиків.

Однак в посівну господарювати на полях фірма не поспішала. Зважаючи на те, що паї Мартиняка опинилися в центрі угідь «Агротехсервіс-А», то, аби не розплоджувати бур'яни, «Агротехсервіс-А» заодно засіяла й це поле своїм зерном.
Коли ж справа дійшла до жнив – тут і з’явилися комбайни «Пана Курчака». Зважаючи на значну перевагу у людях та техніці, конкуренти встигли поспіхом змолотити збіжжя, - і на своїх, і на чужих полях.

«Зараз так получилося, що вони не засівали свої поля. То ми, щоб бур’ян не ріс в наших землях – ми їх засіяли, а Мартиняк пригнав позавчора комбайн, самоправно в'їхав в поле і обмолотив. Десь більше 60 тонн намолотив сої. Він сказав, що він розрахується із тими 33 чоловіки, які вийшли з нашого господарства, хоча він був розрахований з ними. І молотив він усі поля підряд, і ті, які були нашими. Вони приїхали їх було 25 чоловік. Я приїхав перегородив їм дорогу, вони мою машину відкинули, там сутичка була, бо зі мною був охоронець мій. Вони відкинули, я зрозумів, що вдвох ми нічого не зробимо. Але потім ми знайшли спільну мову – вони сказали, що вони розрахуються з тими 33 чоловіками, а все остальне, що вони лишнє намолотили вони повернуть в господарство. Ми орали, ми сіяли своїм насінням, і своїм добривом, проводили захист. І на своїх полях і на їхніх. Виходить так, що одні поля обробляємо ми, а другі стоять в бур’янах по пояс», - розповів директор ТзОВ «Агротехсервіс-А» Володимир Бондар.

І уже сьогодні стало відомо, що уся техніка тернопільської фірми «Мрія Агрохолдинг» знову передислокувалася на Рівненщину перечекати дощову погоду, проте, власники підозрюють, щойно надворі розпогодиться, знов доведеться силою боронити своє збіжжя від чужих атак.