Як стверджує агентство Reuters, президент РФ погрожував Україні економічними обмеженнями, в разі прийняття законів з імплементації асоціації.
Москва почне економічно тиснути на Київ, обмеживши доступ до російського ринку, якщо Україна зважиться на імплементацію хоча б одного закону в рамках підготовки до реалізації угоди, не кажучи вже про виконання самої ЗВТ (зони вільної торгівлі). Про це йдеться в листі президента Росії Путіна до президента України Петра Порошенка, яким володіє агентство Reuters. Пише Корреспондент.net.

Агентство передає, що лист датований 17 вересня, вдень затвердження плану імплементації асоціації Кабміном.

Згідно з інформацією, слова Путіна були наступними - якщо Україна почне здійснення хоча б однієї частини торгової угоди про асоціацію з ЄС, включаючи зміни національного законодавства для приведення його до європейських норм, це потягне за собою негайну відповідь РФ.

"Прийняття поправок до українського законодавства ... буде розглядатися як посягання на домовленість відкласти імплементацію угоди про асоціацію, що несе за собою негайні та адекватні загороджувальні заходи з російської сторони", - повідомив Путін у листі.

Більш того, президент РФ наполягає на зміні угоди про асоціацію.

"Ми все ще віримо, що лише систематичне виправлення угоди про асоціацію, яка бере до уваги повний спектр ризиків російсько-українським економічним зв'язкам і російській економіці в цілому, дозволить зберегти торгівлю і економічне співробітництво між Російською Федерацією і Україною", - цитує Reuters Путіна.

При цьому, як зазначає агентство, Путін ніяк не обмовився, які конкретні заходи і в яких сферах вживатиме Росія при імплементації угоди.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв вже підписав постанову про введення мит для українських товарів, терміни набуття чинності якої поки не встановлені. Раніше в Мінекономіки Росії зауважували, що не водитимуть захисні санкції проти України.

Також Путін зазначив, що наполягає на нових тристоронніх переговорах (Євросоюз, Україна, Росія - ред.) щодо виправлення угоди, передає Reuters.

Згідно з інформацією від представників ЄС, Росія хоче прибрати з угоди близько двох тисяч продуктів, які повинні безмитно поставлятися в Україну, тим самим "розірвавши" угоду фактично на 25%.

При цьому в неформальних розмовах європейські чиновники, незважаючи на публічні заяви про неможливість зміни договору, зазначають, що "місце для компромісу" з Росією в питаннях асоціації України є.

Як повідомляв Корреспондент.net 16 вересня Європарламент і Верховна Рада синхронно ратифікували Угоду про Асоціацію.