На фоні деякого зменшення паління у чоловіків, значно зростають темпи збільшення паління серед жінок. Тютюнопаління згубне не тільки для тих хто палить, але і для тих, хто знаходиться поруч. Про це повідомляє завідувач ЦПС ЛКПБ Шендибило Л.

В Україні палять 47, 8% чоловіків і 17,8 % жінок працездатного віку, а також збільшується інтенсивність паління (6-8 сигарет в день ). Найвищий рівень паління серед жінок 30-39 років, одночасно відмічається зростання інтенсивності паління в 2 рази.

У розвинутих країнах палять в основному молоді, малоосвідчені, соціально незахищені жінки. В Україні рівень освіти не впливає на тютюнопаління, оскільки жіночий організм більш чутливий до токсичного і канцерогенного впливу тютюну і його наслідки неодмінно позначаться на здоров’ї поколінь. Тому гостро постає потреба формування у людини особистої мотивації на відмову від паління.
В склад тютюнового диму входить нікотин окис вуглецю та окисні гази, які призводять до звуження судин, стану підвищеного зсідання крові та зниження транспорту кисню еритроцитами, порушення контрольно-автономного ритму міокарду. Нікотин активізує симпатичну нервову систему, внаслідок чого частота серцевих скорочень зростає у 7-15 разів, а артеріальний тиск зростає на 5 мм.рт.ст від 1 викуреної сигарети.

Негативний вплив на жіночий організм є сильнішим завдяки здатності нікотину знижувати продукування та метаболізм естрогенів, які мають кардіопротекторну дію. Вірогідність виникнення серцевого нападу у таких жінок що викурюють 3 сигарети в день зростає у 2 рази. У жінок, які палять і одночасно приймають контрацептиви, значно зростає ризик побічних ефектів.

Так ризик інфаркту, інсульту збільшується у 3-4 рази, а при поєднанні у 10 разів. У жінок курців хронічний бронхіт у 3-4 рази частіше зустрічається, а ризик померти від легеневої патології у 13 разів вищий. Куріння пригнічує імунітет, провокує дефіцит вітамінів А.Є,С, фолієвої кислоти. Початок паління у підлітковому віці зумовлює раннє зниження функціональної здатності легенів жінок. Виникнення ракових захворювань у курців пов язують із більш, як 40 канцерогенами що є у тютюновому диму . Найнебезпечніший із них є бензопірен, радіоактивний ізотоп полоній -210 .Щоденно викурюючи 20 цигарок, людина отримує близько 500 Р за 1 рік – дозу достатню викликати передракові зміни в органах дихання.

Численними дослідженнями встановлено зв язок паління з розвитком злоякісних пухлин губ, гортані, порожнини рота, стравоходу, шлунка, сечовивідних шляхів .У жінок курців суттєво знижується гормональний профіль, частіше спостерігається аменорея, кровотечі, рання менопауза .Під впливом дії нікотину пригнічується рухова активність війчастого епітелію фаллопієвих труб, що утруднює просування яйцеклітини по трубі, що в свою чергу веде до збільшення ектопічної вагітності у 3-4 рази у жінок курців. Фертильність жінок , що палять знижується на 27 %, порівняно з тими що не палять.

Яйцеклітина в організмі зберігає усі шкідливі речовини, що містить цигарка і при цьому втрачає здатність до запліднення .Цервікальний слиз під впливом сполук тютюну набуває токсичних властивостей щодо сперматозоїдів, що знижує ймовірність зачаття.

Тютюнопаління також погіршує чоловічу фертильність, через здатність тютюну блокувати утворення андрогенів та змінювати якість сперми, що веде до генетичних порушень. У дітей батько яких палить внутрішні та зовнішні вади зустрічаються у 5 разів частіше. Тривале паління на 50 % збільшує ризик розвитку імпотенції . Перебування грудної дитини у накуреному приміщенні приводить до виникнення синдрому раптової смерті. У жінок які палять народжуються діти з малою масою тіла та нікотиновою залежністю вираженою гіпоксією.
Окрім цього, паління асоціюється з передчасним розривом плідних оболонок, що підвищує вірогідність передчасного відшарування плаценти. У той же час жінки, які кинули палити упродовж вагітності, мають нижчий ризик розвитку зазначеної патології порівняно із тими, хто продовжував палити. Це пояснюється зниженням рівня міді та аскорбінової кислоти у сироватці крові курців, що погіршує еластичність плідних оболонок. Деякими дослідниками виявлено зв’язок між палінням та підвищенням ризику внутрішньоматкової інфекції, ознаками порушення імунітету та гострого запалення пупкового канатика, що знову ж таки може призвести до передчасних пологів.
При цьому недостатня маса тіла дитини при народженні асоціюється з більш високим ризиком смерті та захворювань у перші роки життя. Серед уроджених вад розвитку, асоційованих із палінням, перше місце посідають щелепно-лицьові аномалії.
Недостатня маса тіла дитини при народженні асоціюється з більш високим ризиком смерті Слід зазначити, що діти, народжені від матерів-курців, частіше хворіють порівняно з тими, матері яких не палили. Такі діти також більш вразливі до респіраторних інфекцій, бронхіту, пневмонії. Паління під час вагітності може позначатися не лише на здоров’ї дітей, але й онуків. Так, навіть якщо мати взагалі не курила, ризик захворювання на бронхіальну астму в онуків бабусі, яка курила упродовж вагітності, зростає у 1,8 разу. Учені пояснюють цей факт імовірними порушеннями в імунній системі матері ще до її народження. Було доведено, що дітям, яких народили матері-курці, вже у ранньому віці властиві неуважність, імпульсивність та надлишкова активність. При цьому навіть рівень розумового розвитку у таких дітей є нижче середнього. Найчастіше розвивається так званий синдром «непосиди Філа» – діти, як правило, агресивні та схильні до обману. Встановлено також, що у дітей, матері яких палили упродовж вагітності, ризик розвитку аутизму зростає на 40%, що пояснюється недостатнім кровопостачанням мозку плода.
Жінки які почали палити у підлітковому віці мають ризик розвитку ранньої менопаузи у 3 рази вищий, у таких жінок вищий ризик розвитку остеопорозу раку шийки матки та вагіни, оскільки деякі хімічні речовини були виявлені у церві кальній тканині. Ці речовини послаблюють захисну здатність клітин до дії інфекційних агентів, що створює умови для виникнення аномальних клітин. Припинення паління збільшує шанси для ремісії. У жінок, що хворіють на рак молочної залози і палять, ризик смерті зростає на 25 % порівняно із тими, що не палять. Виявлено звя зок із виникненням ревматоїдного артриту, поліневритів, ранньої катаракти у жінок, які палять 48 % жінок, що палять у 50 літньому віці потребують протезування зубів, і лише 21%, які не палять. У жінок, які палять передчасно старіє шкіра, вона стає зморшкуватою біло – сірою, таку шкіру називають «цигарковою». Кількість зморщок відповідає кількості викурених сигарет. В 1985 році було запропоновано термін обличчя курця, виражені зморшки, виснажені риси лиця, атрофічна злегка пігментована сірувата шкіра, набрякла з червоним відтінком.
Лише свідоме ставлення до стану свого організму та організму майбутніх дітей можуть стати реальними чинниками покращення здоров я жінки та нації у цілому. Тому ще раз наголошую – вагітна що палить вчиняє злочин перед своєю ненародженою дитиною.