Лучанин придбав автомобіль у Республіці Польща, а при перетині митного посту був затриманий через підроблений техпаспорт.

Любомльський районний суд визнав чоловіка встановив, що взимку 2013 року чоловік поїхав до Республіки Польща та придбав автомобіль марки «Mercedes Benz» 86-го року випуску. За документами чоловік виступав співвласником машини, за що і був затриманий працівниками Ягодинської митниці, адже техпаспорт був підроблений.

Слідство за цим фактом тривало півроку і зрештою справу направили до Любомльського районного суду, який виніс постанову щодо конфіскації автомоібля та стягнення штрафу у розмірі 100% від вартості котрабандного транспортного засобу, тобто трохи більше 11 тисяч гривень.

Однак обвинувачений не згідний із таким рішенням суду і подав апеляційну скаргу, у якій просить повернути йому автомобіль, або зменшити суму штрафу.

На судовому засіданні Апеляційного суду Волинської області чоловік повідомив, що працює старшим виклачачем кафедри практичної психології СНУ імені Лесі Українки, має трирічну доньку та вагітну дружину.

Крім того переконував, що автомобіль він придбав вперше і дуже шкодує, що ця покупка для нього обернулася такими проблемами.

У матеріалах справи йдеться про те, що він перетинав митний пост із підробленим техпаспортом.

Однак сам підсудний запевняє, що технічний паспорт на автомобіль виготовляв не він, і навіть гадки не мав, що його можуть «обвести навкруг пальця». Чоловік розповів, що 11 грудня 2013 року приїхав до міста Варшава, аби купити автомобвль, проте оскільки він не знав як проходить подібна процедура у Польщі тому пішов до місцевої міліціі.

Та польські стражі порядку не зрозуміли, чого від них хоче приїжджий і відправили його геть.

Проте за кілька хвилин до обвинуваченого підійшов невідомий чоловік і запропонував йому свій варіант – зробити лучанина співвласником свого автомобіля, вписати його імя у техпаспорт на транспортний засіб і таким чином волинянин матиме змогу без перешкод перетинати українсько-польський кордон.

Не довго думаючи наш герой пристав на таку пропозицію, зголосився заплатити поляку 650 євро за автомобіль, 250 злотих за реєстрацію документів та 100 злотих, які зпросив поляк за роботу.

І буквально за 20 хвилин, як розповідає лучанин, поляк уже повернувся із техпаспортом, у якому його імя було вписано кульковою ручко. Поляк ніби то запевняв обвинуваченого, що з документами усе гаразд і він може спокійно їхати додому.

Як запевняє підсудний польську митницю він проїхав без перешкод, а на Ягодинській митниці його затримали та конфіскували автомобіль.

Викладач психології запевняє, що про судовий розгляд справи, який було призначено на 7 серпня він нічого не знав, адже з 2 по 20 серпня він з колегою перебував у зоні АТО. Чоловіки відправилися у зону АТО волонтерами, аби надавати психологічну допомогу місцевим мешканцям та війьковослужбовцям.

Крім того підсудний розповів, що він часто їздить до Польщі, адже є членом польсько-української орагнізації «ОМЕП», яка постійно співпрацює із дітками хворими на ДЦП та синдром Дауна.

У судовому засіданні стало відомо, що спірний автомобіль марки «Mercedes Benz» 86-го року випуску 5 грудня 2013 було продано панянці Емеліні Камельній. Тобто виходить так, що автомобіль, який уже рішенням суду конфіскували у дохід держави є власністю громадянки Польщі.

Сам підсудний про це дізнався лише в суді, позаяк навіть не мав можливості ознайомитися із матеріалами справи.

Чоловік запевняє, що уже двано пошкодував, що погодився на пропозицію поляка, імені якого він уже й не пам'ятає і просив суд повернути йому автомобіль.

«Я прошу суд повернути автомобіль. Я хочу відвезти цого у Польщу та написати заяву у польську міліцію, нехай розслідують цю справу. А так як він за тиждень до мене був уже проданий, то ще може бути так, що у Польщі його оголосять у розшук, а я буду мати проблеми. Вони ж на польській митниці записували мої дані».

Зрештою суддя Василь Оксентюк прийняв рішення апеляційну скаргу підсудного залишити без задоволення, адже у ній він посилається на статтю 483 митного кодексу, яка передбачає і конфіскацію контрабандного майна і відшкодування його вартості у 100% розмірі.