Сезон відпусток закінчився, а охочих отримати «шенген» однаково не бракує, - пишуть Факти.

Георгій щойно дістав свою річну мультивізу. Каже, зараз польський візовий центр щоденно приймає по 600-800 людей, це втричі більше, ніж зазвичай. Але чекати своєї черги на реєстрацію все одно доводиться тижнями, а іноді й місяцями. Бо тих, хто прагне поїхати на Захід, надто багато.

«Щоб просто записатися на подачу документів, потрібно чекати близько півтора місяці. І це дуже добре, це в нашому регіоні ще дуже швидко. Є такі регіони як Львів, там близько трьох місяців очікують», - розповідає турист Георгій.

Європейські консульства нині відмовляють заявникам менш як у 2% випадків, кажуть профільні експерти. Втім, не надто щедрі на довгострокові та багаторазові візи. За нинішніх умов українці в очах Європи потенційні мігранти. Хоча ці тривоги марні.

«Українці характеризуються міграційною стійкістю. Ми не можемо сьогодні говорити про те, що триває якась міграційна хвиля», - запевняє керівник громадського об’єднання «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко.  

Хоч в ЄС й існує єдиний візовий кодекс, країни-члени можуть на власний розсуд визначати кількість і тривалість виданих документів. Традиційно лояльні до українців Польща, Литва та Словаччина, а віднедавна ще Греція та Іспанія.

Консул останньої каже, торік видали 106 тисяч віз. З них майже половина довгострокові. Пояснюють: вказівку бути лояльнішими отримали з Брюсселя і Мадрида. Тому власникам чистого паспорта дають візу на місяць, а тим, хто вже бував у Старому світі – на півроку і більше.

Втім, як не парадоксально, люди зазвичай самі не просять довгострокових дозволів.

«Зазвичай туристи просять візи на 2-3 тижні, якщо збираються їхати у відпустку. Якщо ж людина попросила візу на такий короткий період, ми не можемо дати на довше. Тож вказуйте у заявці більше: півроку, рік!», - каже консул Посольства Іспанії в Україні Віктор Мурсіа Гарсон.

Візові центри європейських диппредставництв з’являються як гриби після дощу. Вони пришвидшують процедуру, але й коштують чимало – в середньому 1000 гривень.

Євген цієї весни пішов напряму до консульства. Через два тижні таки записався на співбесіду та отримав «шенген» аж на 5 років. Тепер ділиться досвідом, як поводитися з онлайн-системою запису.

Втім, усі хитрощі, вироблені українцями, можуть не знадобитися, якщо Європа прибере візовий бар’єр.

Минулого тижня в Києві завершила роботу перша місія ЄС, яка оцінювала досягнення України в сфері візової лібералізації, зокрема прогрес у видачі біометричних паспортів та управлінні міграцією.

І обіцяли повернутись, аби перевірити протидію корупції та дискримінації. Втім, за прогнозами експертів, в’їхати без віз до Європи українці зможуть не раніш як наприкінці наступного року.

ВІДЕО МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ