Кандидат Петрочук Костянтин Павлович - людина маловідома. Через які партійні заслуги цей чоловік опинився у лавах партії головного «вилоносця» в Україні і чому саме його пропонують луцькому електорату - жодних пояснень: ні офіційних, ні більш-менш зрозумілих.

Лучанам пропонують «кота у мішку»

Купити «кота у мішку» під соусом скандальної репутації лідера «радикалів» Ляшка - таку безальтернативну перспективу пропонує луцьким виборцям політична сила. Ані партійного минулого, жодної впізнаваності ні серед місцевих політиків, ні підприємців у Костянтина Петрочука немає.

В біографічній довідці, розміщеній на сайті ЦВК, вказано, що кандидат - приватний підприємець від Радикальної партії, висунутий цією політсилою. Обіцяє підняти престиж армії, провести люстрацію, реприватизацію великих підприємств та останнім пунктом береться подбати про благоустрій Луцька і Волині.


Декларації, зрозуміло на сайті ЦВК немає, і показувати її потенційним виборцям, ніхто, схоже, не збирається. 

Однак на сайті Держархбудінспекції розміщене повідомлення про будівництво житлового будинку громадянином із таким прізвищем. Тож нерухомістю кандидат все ж таки володіє.

Як зразковий сім'янин зненацька зробився затятим політиком

Дізнатися про кандидата хоч щось намагаємося в інтернеті. Костянтин Петрочук із Луцька присутній чи не в усіх популярних соцмережах - Однокласники, Вконтакті, Фейсбук та Гугл плюс.

Донедавна всюди позиціонував себе як люблячий чоловік, щасливий батько та щирий товариш. Однак від травня світогляд користувача Костянтина Петрочука раптово міняється в усіх соцмережах одночасно. Починаючи з цього часу там можна побачити усю силу любові кандидата до партійного поводиря з вилами. Ба більше, на персональній сторінці Петрочука Вконтакті на аватарі -  портрет лідера партії Олега Ляшка.



Не менше любові - на сторінці Петрочука у соцмережі Фейсбук. Там на головній світлині кандидат в обіймах із дружиною розміщені на фоні прізвища парійного лідера. Новинна стрічка рясніє агітінформацією в стилі Радикальної партії, патріотичними та викривальними статтями. Кілька передруків зі сторінок однопартійців і... жодного слова про самого Петрочука.


В Однокласниках можна побачити, хіба що благополучну родину Костянтина з численними родичами з гулянок та корпоративів. Політики мало.
В численних агітаційних наметах Радикальної партії Олега Ляшка навіть не знають імені новоспеченого кандидата, який балотуватиметься під прапорами політсили, за яку вони агітують. Скрізь сумлінно роздають газети і календарі. Написано переважно про лідера партії і подвиги чи напади на партійців по Україні. Коли журналісти вкотре запитали про особу кандидата від округу №22, ніхто навіть не зміг його імені назвати. 

То хто ж таки заховався за PR-патріотизмом політика з вилами?

Як довідуємося з відкритих джерел, саме з ім'ям новоспеченого кандидата по Луцьку пов'язано три підприємства: «Пік-транс», «Вуд експо» та «Вуд-авто».

Наші журналісти таки взялися подивитися чим саме заробляє собі на хліб ніким не знаний кандидат.

Спершу ми поїхали за адресою, яка вказана у ЄДР юросіб на вулиці Саперів. Дивина, що фірма зареєстрована у звичайному житловому будинку.

Фірми, зареєстрованої у звичайній хрущовці, як і очікували, не було. На дверях звичайний дзвінок, журналісту ніхто не відчиняє.

Допитуватися про фірму, яка, згідно інформації у реєстрі, займається продажем автозапчастин, довелося довго. Врешті одна з сусідок нам роз'яснила, що у їхньому під'їзді такого підприємства ніколи не було. А в квартирі проживає пенсіонерка, яка є бабусею Костянтина Петрочука.

Жінка, зі слів сусідки, написала дарчу на ім'я онука, який до неї час від часу навідується, щоб розпитати про самопочуття, допомогти у господарстві та забрати кореспонденцію.

Не знайшлося фірм Петрочука і за іншою адресою - пров. Дорожній, 4. Як нам  повідомили - одне з підприємств знаходилося тут, але вже з рік, як переїхало на інше місце.

Врешті нам вдалося розшукати офіс фірми Костянтина Петрочука, аж на Рівненській, 48. Фірма знаходиться на другому поверсі офісного приміщення. Як вказано на банері тут працює підприємство «Вуд-авто», хоча за інформацією з інтернету за цією адресою мала б бути інша компанія - «Вуд-експо». Фірма займається вантажними перевезеннями та продажем автомобілів.

З вигляду дверей офісної кімнати №209 навряд чи можна зрозуміти розміри комерційного розмаху кандидата через те, що ніде немає жодного слова про місцезнаходження та кількість засобів, якими бізнесує Костянтин Петрочук. 

За неафішованим бізнесом просвічує кримінал?

Втім, певні відомості про бізнес Костянтина Петрочука інтернет-виданню «Під прицілом» розшукати вдалося.

Виявляється, що Костянтин Петрочук під приводом бувших у використанні кузовів до легкових автомобілів, насправді переправляв через кордон контрабанді іномарки. І - на той час дуже недешеві.

Зокрема, у поле зору правоохоронців потрапили такі авто: «БМВ 730» та «Фольксваген Туарег».

За даними правоохоронців загальна вартість цих двох авт наприкінці 2009 року становила 592 377 гривень. Транспортні засоби навряд чи можна назвати дешевими. І, очевидно, вони призначалися далеко не для бідних волинян.

Отож кримінальну справу стосовно Костянтина Петрочука за фактом вчинення контрабанди легкових автомобілів було порушено у 2011 році. Ця справа потрапила у поле зору самого керівника Відділу по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю УСБУ Волині.

Підставою для порушення кримінальної справи стали матеріали органу дізнання про те, що наприкінці 2009 року на митному посту «Луцьк» Волинської митниці було проведено митне оформлення двох бувших у використанні кузовів до автомобілів марки «БМВ 730» та «Фольксваген Туарег».

Як йшлося в матеріалах перевірки, з території митної зони Європейського союзу, звідки їх переганяли на фірму Петрочука, автівки виїжджали повністю укомплектовані.

Спершу органи слідства підозрювали нашого кандидата у контрабанді групою осіб за змовою з іншими невстановленими правоохоронцями особами. Згодом запідозрили, що Петрочук діяв самостійно. Тож, згідно статті Кримінального кодексу України, підозрюваному «світило» від трьох до семи років позбавлення волі з конфіскацією предметів контрабанди.

Ще через кілька місяців СБУ закрила справу. Як випливає з пояснень в протоколі, справу закрили у зв'язку з «не підтвердженням факту контрабанди автомобіля марки «БМВ 730» та недостатньої вартості автомобіля марки «Фольксваген Туарег» для кваліфікації контрабанди».

Матеріали справи передали в обласну прокуратуру для подальшого розслідування. Загалом слідчі органи працювали майже рік, однак прокуратура закрила справу.

Півмільйона доларів боргу

Уже в липні 2012 року до фірми «Пік-транс» позивається американська фірма-продавець, у якої Петрочук ніби то й придбавав вказані кузови. Як було описано в матеріалах справи, волиняни неодноразово укладали договори на поставку кузовів від іномарок із позивачем.

Лише за місяць двома контрактами від 11 листопада та 1 грудня 2009 року в Україну було доставлено 165 кузовів. Загальна сума товару для луцького бізнесмена склала майже 70 тисяч доларів.

А згідно правової угоди між підприємствами, «Пік-транс» боргував фірмі-продавцю 618 266 доларів США.

Суд задовольнив позов повністю. Однак чи виконав судове рішення нинішній кандидат у нардепи України Петрочук, залишається невідомим, позаяк відповідач «Пік-транс» навіть свого представника на судову справу не направив. А, як ми писали раніше, навряд чи хто, а тим більше іноземець, міг би розшукати фірму, яка розпоряджається мільйонами, за вказаною адресою, де насправді мешкає самотня 80-річна пенсіонерка.

Податкові махінації

У 2013 році директора та головного бухгалтера ТзОВ «Вуд-авто» притягали до адмінвідповідальності за заниження розміру податків.

Як видно з матеріалів справи, лише за півтора місяці, в період з 1 жовтня по 21 грудня було занижено податок на прибуток на суму понад 13 тисяч гривень. Втім, за такі махінації на винних наклали штраф у розмірі ...85 гривень та відпустили.

Іншого разу мова йшла уже про 180 тисяч. За які, зваживши всі За і Проти, суддя Луцького міськрайонного суду Калькова постановила стягнути - 90 гривень.

Фігурувало ТзОВ «Вуд-авто» і під час транспортування через Чопську митницю автівки «Фіат Добло». У митній декларації вартість автівки було вказано як удвічі нижчу від вказаної в рахунку на придбання цього авто.

І кілька слів наостанок...

Подейкують, що кандидатуру Костянтина Петрочука у Волинстькому обласному штабі Радикальної партії затвердили ледве не в останній момент. Замість Петрочука по голоси виборців у мажоритарному виборчому окрузі №22 мав іти зовсім інший партієць.

Подейкують, що представник політсили Ляшка на Волині Володимир Кучер зненацька зібрався купувати собі автомобіль, на який ще донедавна у нього аж ніяк не було грошей. А кілька місяців тому в одному з кафе Луцька відвідувачі мали змогу почути як Петрочук та Кучер обговорюють дуже важливі питання, які стосувались розмитнення автівок, які ніби то застрягли на кордоні.

Ще досьогодні невідомо, що обіцятиме нововспечений політик Костянтин Петрочук виборцям, коли агітуватиме за свою кандидатуру до Верховної Ради України. Судячи з наведених нами фактів про бізнес-діяльність цього ділка, а нині ще й політика, залишається лише здогадуватися у чиїх інтересах він працюватиме.