Донецька прописка - часто привід відмовити у працевлаштуванні та медичній допомозі, навіть на території тої ж Донеччини. У Маріуполі майже півтори сотні вимушених переселенців мешкають у колишніх офісних приміщеннях, адже зняти житло неможливо, йдеться в сюжеті ТСН.

Новонароджена Віка з перших днів життя - вимушена переселенка. Її мама на 9 місяці вагітності втікала з Донецька від війни. Тепер родина з двома маленькими дітьми мешкає в кімнатці, що донедавна була кабінетом офісного приміщення маріупольського судноремонтного заводу. Примітивний душ у кабінеті заводської канцеляріі, розважальна кімната у підвалі з одним-єдиним телевізором на 140 тутешніх мешканців та кухні у колишніх побутівках , готують тут по черзі.

 Але переселенці кажуть, головне - зараз не блага цивілізації, а те, що у місті - спокій і не стріляють. Переселенці скаржаться, у соціальних службах їм не раді, адже не знають що робити, з тими, хто втік від війни. Проблеми біженців намагаються вирішити волонтери. Від них і одяг, і харчі. Але переселенці намагаються все ж знайти роботу, щоб самим бути у змозі утримувати себе. "Дуже хочу влаштуватися, бо жити так на чужих хлібах не дуже подобається - бігаю, мотаюся, шукаю, але поки можливості немає. Як тільки бачать донецьку прописку, моментально - ми вам передзвонимо, пізніше", - розповідає Ірина Русіняк.

Величезну кількість людей з напівокупованого регіону і працевлаштувати за законом неможливо, пояснюють юристи.

"Більшість переселенців, у них не перервані трудові відносини на місці постійного проживання і тому офіційно їх найчастіше взяти не можуть на роботу", - розповідає директор донецкого областного контактного центру Іван Волчок. 

Втім, на тимчасовий підзаробіток усе ж розраховувати варто. Але неофіційний і сезонний, каже юрист.

Здебільшого вдячні за турботу переселенці, втім, не полишають надії повернутися до рідних осель.

Нагадаємо, що за повідомленням РНБО, збільшується кількість мирних громадян, які виїжджають з Донецька та сусідніх міст. Аби перешкодити цьому, бойовики віддали наказ ставити спеціальні помітки не тільки в паспортах членів незаконних збройних формувань, але й у паспорти мирних мешканців Донецька. Таким чином терористи намагаються залякати від'їжджаючих мирних мешканців, що їх буде ідентифіковано українськими силовиками як бойовиків..