Нещодавно на Волині виявили та затримали групу людей, що займалася незаконним видобутком бурштину. Серед затриманих упізнали колишнього працівника внутрішніх органів та людей з кримінальним минулим.

Досить гучним скандалом вибухнула на Рівненщині витівка невідомих молодиків, які з автоматами та погрозами бралися видобувати із надр лісів сонячний камінь.

Однак подібні спроби незаконно нажитися на покладах рідкісних та корисних копалин спокійно проходять на Волині.

З власних джерел журналістам інтернет-видання «Під прицілом» стало відомо, що 13 вересня цього року працівники Маневицького райвідділу спіймали «на гарячому» та затримали групу людей, яка саме видобувала бурштин на території урочища «Ліса», що знаходиться поблизу села Гута-Лісівська Маневицького району.

Згодом вдалося з'ясувати, що на місці було затримано 14 осіб, серед яких пенсіонер МВС Юрій С., киянин Дмитро Г. та житель Рожищенського району Іван Л.

З тієї інформації, яку нам надали вбачається, що киянин Дмитро Г. уже був судимий за статтею насильницьке донорство, а його спільник Іван Л. був судимий за незаконне проведення дослідів над людиною – іншими словами чоловіки були «чорними трансплантологами». Крім того, Іван Л. звинувачується ще й підробці документів та розтраті майна у складі організованої злочинної групи.

Вищезгадані особи свого часу були під пильним наглядом УБОЗу та навіть перебували під вартою.

Порушників затримали саме у момент «роботи», а тому правоохоронцям вдалося ще й зафіксувати та конфіскувати техніку, якою копачі розмивали верхні шари ґрунту, а це – пожежні рукави, мотопомпа, генератор та лопати.

Допоки правоохоронці складали протокол та опитували затриманих на місце пригоди приїхало ще кілька оперативників. Чоловіки, як запевняють очевидці, були усі в камуфляжі та балаклавах, представилися працівниками управління державної служби боротьби з економічною злочинністю, однак пред’явити посвідчення чи підписати будь-який документ відмовлялися.

Місцевих правоохоронців здивувало те, звідки працівники УДСБЕЗу дізналися про цей інцидент, а головне як їм вдалося дістатися до самого місця незаконного видобутку бурштину всього за 30 хвилин, адже вочевидь УДСБЕЗівці їхали з Луцька.

Проте, як пояснили волинські оперативники, саме у цей день і час вони відпочивали біля ставків у сусідньому селі Северинівка.

Як стало відомо з власних джерел ці ставки належать заступнику начальника Маневицького райвідділу Сергію Р.

Зрештою після складання протоколу потрібно було доставити затриманих до райвідділу для дачі пояснень, тож на цю місію зголосилися прибувші УДСБЕЗівці, а маневицьким правоохоронцям лишилося лише відвезти до відділку міліції конфісковану техніку.

По приїзду до райвідділу усі без виключення затримані відмовлялися давати пояснення посилаючись на статтю 63 Конституції України.

Зрештою, усіх затриманих відпустили і навіть віддали їм частину речових доказів.

Згодом Маневицька прокуратура витребовувала матеріали справи, проводила перевірки, однак безрезультатно, адже брат колишнього працівника МВС Юрія С., який на сьогодні є діючим офіцером одного з міськрайорганів Волині «вирішив» питання щодо брата. Про решту фігурантів справи попіклувався уже відомий заступник начальника Маневицького райвідділу Сергій Р. саме він дав наказ про виведення фігурантів зі справи.

Однак і це ще не все. Буквально за тиждень після інциденту маневицькі правоохоронці вночі отримали ще один сигнал про незаконне видобування бурштину і одразу ж виїхали на виклик. Того разу міліціянтам вдалося затримати автомобіль марки «Авео» білого кольору, а згодом і автомобіль марки «Нива».

Як виявилося у «Ниві» перебував нинішній оперативник УДСБЕЗу та екс-працівник цього ж відділу Іван Л., який нині працює лісником.

Наразі за цими фактами відкрите кримінальне провадження за статтею незаконне видобування корисних копалин.