Голова Одеської обласної державної адміністрації Ігор Палиця заявляє, що створюються перешкоди для контролю збереження на ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» заарештованої правоохоронцями нафти. Про це Палиця заявив увечері 21 жовтня в прямому ефірі "7 каналу" (Одеса). Пише ТСН.

Він нагадав, що "заарештовано паливо Курченко (бізнесмена Сергія Курченка - Ред.), яке було завезено контрабандним шляхом - 63 або 65 тис. тонн" і знаходиться воно "на відповідальному зберіганні на НПЗ", пише УНІАН.

Палиця пояснив, що ініціював проведення контрольних замірів нафти після того, як від керівництва Головного управління ДСНС йому надійшла інформація про те, що "вночі на НПЗ відчиняють ворота і бензовози вивозять якесь паливо". "Слідчому міліції вдалося зайти на завод лише на 5-й день.

Прокуратура не давала дозвіл піти переміряти, потім слідчий прокуратури прийшов і сказав, що директор заводу не пускає без санкції суду. Суд видав рішення. У рішенні вписано 27 прізвищ людей, які будуть заміряти паливо. Зайшли на завод, де фахівцям 8 годин проводили інструктаж з техніки безпеки", - розповів Палиця. Потім, за його словами, коли о 17.00 нарешті почалися заміри, надійшов дзвінок про нібито замінування підприємства. Працівники у всіх приміщеннях відключили електрику і залишили підприємство. Як зазначив голова ОДА, виміри в присутності свыдкыв все-таки провели, про що оформили відповідні документи.

Але через 5 днів "виявилося, що немає калібрувальних таблиць - є виміри, яка висота, але ніхто не знає, скільки там знаходиться нафтопродуктів". "Запитую, чому вони не візьмуть таблиці на заводі? Відповідають, що не можуть. Аналогічно - з кримінальної справи. Мовляв, скоро передадуть. На сьогоднішній день, ні я, ні міліція, ні прокуратура не знають, скільки палива залишилося на Одеському НПЗ", - акцентував Палиця.

Він також розповів, що раніше, в кінці травня, до нього прийшов "один з не останніх людей в Одеській області" та передав прохання "структур Курченка, просто заплющити очі" на вивезення з НПЗ арештованого палива бензовозами на інші нафтобази за "50% від суми цього палива". Голова ОДА відмовився, заявивши, що не стане порушувати закон і категорично проти того, що "інші 50% підуть кулями, гранатами, снарядами в Луганську та Донецьку, тому що Курченко та "сім'я" фінансують всі ці заворушення". Після відвідування вищеназваної людини Палиця звернувся в міліцію і попросив посилити охорону НПЗ.

Нагадаємо, 17 жовтня прес-служба прокуратури Одеської області повідомила, що правоохоронці для перевірки збереження арештованих нафтопродуктів проводили контрольні заміри на Одеському НПЗ.

Довідка УНІАН. 6 березня 2014 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що МВС розкрило злочинну схему ввезення на територію України і реалізації нафтопродуктів групою компаній "Східно-європейська паливно-енергетична компанія" (ВЕТЕК), яка належить скандально відомому бізнесмену Сергію Курченко, оголошеного в міжнародний розшук. За словами Авакова, чотирма компаніями цієї групи протягом 2012-2013 років було ввезено на територію держави нафтопродуктів на суму 25 млрд грн для їхньої переробки в якості давальницької сировини і подальшого "реекспорту" за кордон. Фактично продукція була реалізована на території держави без митного оформлення та сплати податків і зборів, від чого бюджет втратив близько 7 млрд грн. Арешт на нафтопродукти і майновий комплекс НПЗ був накладений у квітні в рамках розслідування справи за фактом контрабанди нафтопродуктів. СБУ виявила факти безпосередньої причетності Курченка до реалізації злочинних механізмів з придбання на користь холдингу ВЕТЕК медіаресурсу UMH group, футбольного клубу "Металіст", Одеського НПЗ та мережі автозаправок SparschweinGmbH & Co в Німеччині (170 об'єктів). В ході розслідування були заарештовані особисті рахунки Курченко, його рухоме і нерухоме майно на загальну суму понад 1,5 млрд грн.