Уряд затвердив Концепцію реформування МВС. Про це йдеться у повідомленні Урядового порталу.

"Після розширеного засідання колегії МВС за участю Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова, під час якої Експертна Рада МВС презентувала Основні заходи щодо реформування правоохоронного відомства, сьогодні, 22 жовтня, Кабінет Міністрів України затвердив Концепцію реформування МВС та Стратегію. Ці документи покликані імплементувати презентовану Концепцію", - повідомляють в уряді. Пише Gazeta.ua.

Згідно інформації прес-служби МВС "Метою Концепції є перетворення МВС на цивільне правоохоронне багатопрофільне відомство з чітким розмежуванням політичної та правоохоронної функцій. Воно має формувати державну політику у сферах правоохоронної діяльності, захисту конституційного ладу та територіальної оборони, міграційної діяльності, захисту державного кордону, цивільного захисту населення та пожежно-рятувальної справи", - йдеться в повідомленні.

Для виконання цих функцій передбачається утворення центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Міністром внутрішніх справ: Національної поліції; Національної гвардії; Державної міграційної служби; Державної прикордонної служби; Державної служби з питань надзвичайних ситуацій.

"Міністерство внутрішніх справ стає відкритим політичним органом управління вказаних центральних органів (так званим – Home office). Останні не входять до апарату МВС та мають самостійні управлінські апарати", - зазначили у прес-службі.

Так, передбачається деполітизація правохоронних органів. (За міністром залишається політична функція. За керівниками правоохоронних структур, що входитимуть до складу системи міністерства – професійна. Проходження служби в цих структурах не буде залежати від зміни політичного керівництва держави).

Міністерство внутрішніх справ буде демілітаризовано. У погонах залишаться лише працівники, які виконують практичні функції у сферах правоохоронної діяльності, захисту конституційного ладу та територіальної оборони, захисту державного кордону, цивільного захисту населення та пожежно-рятувальної справи.

ВІДЕО МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ

Крім того, передбачається децентралізація, що супроводжуватиметься скороченням значної кількості підрозділів зі спорідненими і дублюючими функціями та їх реорганізація. (Підрозділи боротьби з організованою злочинністю, ветеринарної, транспортної міліції тощо). Буде переглянуто статус Державної автомобільної інспекції, розширені повноваження дільничних інспекторів та патрульної служби. Зменшиться кількість спеціальних підрозділів, натомість - буде створено один універсальний.

Буде запроваджено також європейську модель підбору та навчання кадрів. (Підбір кадрів буде здійснюватись прозоро, на конкурсній основі, з урахуванням думки громадськості та за результатами тестування).

Будуть розроблені й дієві механізми контролю за діяльністю правоохоронців з боку громадськості. Підвищено роль інститутів громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування в заходах із забезпечення прав і свобод населення.

Реформування планується провести в два етапи до 2016 року включно.