Основним джерелом втрати тепла в приміщеннях є самі будівлі. Про це йшлося 23 жовтня в стінах Волиньради під час громадських слухань про санацію будівель в установах та організаціях, що фінансуються з обласного та місцевих бюджетів та проблеми й перспективи розвитку енергозбереження в житловому секторі. Пише Волинський інформаційний портал.

«Нам необхідно пережити цю зиму. На 2015 рік голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик поставив амбітне завдання - перевести всі котельні області на альтернативні види палива», - розпочав слухання голова постійної комісії Громадської ради при Волинській ОДА з питань економічного розвитку, інвестицій, сільського господарства та житлово-комунального господарства Василь Дутко.

Опісля мовець розповів присутнім про основні напрямки енергозбереження в житлово-комунальному господарстві. «Наразі майже в чотири рази витрати на енергоносії в області перевищують світові показники. Проте ми маємо можливості для скорочення цих витрат», - наголошував він.

Також мовець відмітив, що з обласного бюджету фінансуються 3,5 тисячі установ і організацій. Відповідно з 2006 року витрати на енергоносії зросли вчетверо, адже майже 80% теплового балансу виробляється з природного газу, попри те, що є чимало джерел для альтернативного палива. «12% потреб палива в Україні можна замінити біопаливом, зокрема на Волині – не менше 40% від потреби», - наголошував Василь Дутко.

Опісля мовець пояснив, чому власне в будівлях відбуваються втрати тепла. Основною з причин є тривалий термін експлуатації споруд – 90% будівель соціального призначення зведено ще до 1991 року, відповідно тепловтрати під час транспортування до кінцевого споживача становлять 40%. В отеплених будівлях, де проведена санація та термореновація, ці показники у 2,5 рази менші. Проте, якщо не реконструювати самі котельні, то можна максимум зекономити 25%.

«Основне джерело втрат – сама будівля», - наголошував присутнім Василь Дутко. Порівняв він і витрати на опалення в Україні та Литві, а також тарифи на тепло по регіонах країни, оскільки вони також різняться між собою. Як висновок, голова комісії запевнив присутніх, що з метою економії коштів обов’язково необхідно переходити на ті види палива, що є в наявності, зокрема торф, щепу та дрова.

Розповів він і про те, чому не вигідно опалювати приміщення електроенергією. Виявляється, під час її перетворення на тепло втрати становлять 62%, тоді як на ТЕЦ втрачається 15%. «Ніколи опалення електроенергією не буде доцільним», - наголошував Василь Дутко.