Під час виборів до парламенту кілька виборчих дільниць Луцька допустили порушення. Про це заявив один із кандидатів у Народні депутати Ігор Рицко і з відповідним позовом звернувся до Волинського окружного адміністративного суду. Судове засідання відбувалося сьогодні, 30 жовтня.

Під час розгляду справи з’ясувалося, що на чотирьох спеціальних виборчих дільницях було виявлено порушення та складено відповідні акти. Мова йде про дільниці, які були розташовані у Волинському обласному онкологічному диспансері, Волинській обласній клінічній лікарні, Обласному протитуберкульозному диспансері та Волинському обласному наркологічному диспансері.

Кандидат у Народні депутати Ігор Рицко запевняє, що пацієнти медзакладів, які проживають за межами міста і відносяться до інших округів, голосували за кандидатів, що йшли по 22 виборчому округу. Іншими словами люди, які проживають у інших містах чи районах Волині, проголосували за кандидатів, які балотувалися від Луцька, а це є порушенням Закону «Про вибори».

Законодавством визначено, що у випадку, якщо на момент голосування людина знаходиться поза межами свого виборчого округу, вона може проголосувати, але на загальнодержавному рівні. Однак за одномандатних кандидатів вона не має права віддавати свій голос. Або ж подати відповідну заяву на право проголосувати не за місцем прописки – в такому випадку виборцю надають  відповідне посвідчення.

Цю ж позицію підтримував як сам позивач Ігор Рицко, так і його захисники Ігор Поліщук та Микита Рабан.

Представники  позивача подали суду акти про порушення, які були складені та підписані у день виборів.

На судовому засіданні були присутні і голови виборчих комісій зі спірних дільниць, але їхні позиції в ході судового розгляду розділилися.

Голови спірних ДВК Марія Іванищук та Клавдія Поліщук запевняли та доводили в суді, що акти, на які посилається позивач вони вперше побачили коли знайомилися з матеріалами справи. Крім того жінки вказували на те, що акти підписані були членами ДВК, а згідно законодавства подібні документи мають право підписувати лише виборці, які помітили факт порушення.

Однак захисники Ігоря Рицка повідомили, що члени комісії, які завізували акти про порушення під час голосування, водночас були й виборцями, позаяк самі голосували на тих дільницях.

Двоє ж інших голів дільничних виборчих комісій заявили у суді, що свідомо підписували акти про порушення і готові за це відповідати, адже вважають, що людина, яка приїхала на лікування з іншого міста Волинської області чи району не має права голосувати за луцьких висуванців.

Коли ж колегія поцікавилася чому тоді усі без винятку виборці отримували по два бюлетені (один загальнодержавного округу, а інший одномандатний), голова ДВК, яка сама підписала акт сказала, що такою була вказівка від Окружної виборчої комісії.

У свою чергу голова ОВК №22 Юлія Гринчук сказала, що такою була вказівка ЦВК, хоча потім із Центральної виборчої комісії прийшов лист-роз’яснення стосовно того  як голосувати у подібних випадках.

Та вочевидь, членам дільничних виборчих комісій цього не повідомили.

Згодом голова ОВК Юлія Гринчук визнала, що, як мешканка Луцька вона також вбачає порушення у тому, що немісцеві голосували за кандидатів з Луцька, однак згодом додала, що як голова ОВК позов Ігоря Рицка не визнає і заперечує проти нього.

Зауважимо, що на початку судового засідання кандидат у Народні депутати Ігор Лапін подав клопотання про залучення його у якості третьої особи на стороні відповідачів, тобто ОВК, без самостійних вимог.

«Подаю клопотання про залучення мене як третьої особи на боці відповідача без самостійних вимог, бо порушується моє право бути обраним депутатом ВР. Адже, якщо суд розгляне цю справу, тоді може змінитися переможець», - заявив Ігор Лапін.

Колегія суддів задовольнила клопотання та залучила Ігоря Лапіна у якості третьої сторони та навіть оголосила перерву у засіданні для того, аби дати можливість його представникам Олександру Мартиновському та В’ячеславу Мартинюку ознайомитися з матеріалами справи.

До слова, сам Ігор Лапін перед початком судового розгляду після перерви попросив у суддів покинути залу судового засідання, посилаючись на погане самопочуття, однак згодом його помітили коли він у піднесеному настрої спілкувався зі своєю «групою підтримки», яка протягом усього дня чатувала на вулиці.

У свою чергу браві представники Ігоря Лапіна, які прихали зі столиці, взялися доводити, що члени ДВК зробили усе правильно. Ба більше, один із захисників Ігоря Лапіна Олександр Мартиновський постійно «давив на жалість» і свої доводи мотивував тим, що голосували хворі люди.

На це представники Ігоря Рицка неодноразово вказували, що на загальнодержавному окрузі мають право голосувати абсолютно усі громадяни України, однак по одномандатному – лише мешканці певного округу.

Зрештою, заслухавши доводи сторін по справі колегія суддів постановила у позові відмовити. На постанову суду ще може бути подана скарга до Львівського апеляційного суду впродовж трьох днів з моменту проголошення постанови.

Представник Ігоря Рицка Ігор Поліщук заявив, що сторона позивача, скоріш за все буде подавати апеляцію.