Лідери РФ, України, Франції та Німеччини в четвер увечері під час телефонних переговорів привітали завершення переговорів щодо постачання російського газу в Україну, йдеться в заяві Єлисейського палацу. Пишуть Факти.

«Президент Республіки Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель провели сьогодні ввечері переговори в «нормандському форматі» з президентами РФ Володимиром Путіним і України Петром Порошенком. Учасники розмови привітали завершення переговорів по постачаннях газу в Україну, що проходили за посередництва ЄС», - сказано в комюніке. У четвер Росія, Україна і Єврокомісія підписали юридично зобов'язуючий тристоронній протокол, зафіксувавши домовленості з зимового газового планом.

План передбачає відновлення постачань російського газу Україні і забезпечення безперебійного транзиту до Європи взимку. Він передбачає погашення Україною до кінця року 3,1 мільярда з 5,3 мільярда доларів боргу і купівлю у «Газпрому» додаткових обсягів газу на зиму на умовах передоплати.

Олланд і Меркель висловили сподівання, що ЄС разом зі своїми партнерами (США та іншими країнами G7, а також МВФ) в подальшому буде сприяти реалізації досягнутих домовленостей. Лідери чотирьох країн також обговорили поточну ситуацію в Україні. Олланд і Меркель, зокрема, наголосили на необхідності виконання мінського протоколу від 5 вересня з метою політичного вирішення кризи на Україні. Вони також висловили думку, що передбачені на неконтрольованих Києвом регіонах сходу України вибори повинні носити місцевий характер і проходити при повазі територіальної цілісності України. Глави Франції та Німеччини також знову закликали до перезапуску національного діалогу між українською владою і сепаратистами. Крім того, вони закликали до повного дотримання режиму припинення вогню.

«З цією метою вони закликали президента РФ сприяти полегшенню проведення переговорів в Раді ОБСЄ, щоб дозволити використання безпілотників, зокрема, французьких і американських, для підтримки місії спостереження ОБСЄ», - сказано в заяві адміністрації президента Франції.

Вони також знову заявили про необхідність ефективного контролю за російсько-українським кордоном. Учора Європа весь день вмовляла на газову угоду.

ВІДЕО МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ