Кілька років тому приватна фірма «Павлівське мисливське господарство» отримала за рішенням Волинської облради 7021 га угідь в Іваничівському районі — поблизу сіл Завидів, Павлівка, Милятин, Переславичі, Самоволя, Грушів. Орендуватиме угіддя аж 25 років. Директором цього ТзОВ є Микола Холмецький. Він же очолює районне товариство мисливців і рибалок. Пише Нововолинськ Діловий.

Засновники фірми — серйозні бізнесмени з Нововолинська. І мисливський куточок у лісовому заказнику вони облаштовують серйозний, хоч і без належних дозволів та документів. І диких кабанів вони в лісі розводять ну дуже серйозних.



Розповідає Петро Нагайовський із селища Іваничі — мисливець, ще й активіст Самооборони:

— Створювати "Павлівське мисливське господарство" допомагали мисливці цілої області. Але ніхто не думав, що це повернеться проти них. Власники господарства скористались добротою мисливців, зловжили довірою. Надали в облраду сфальсифіковані документи — і облрада їх затвердила!

"Павлівське мисливське господарство" не лише взяло 5 тисяч гектарів лісу з держлісгоспу — вони ще тихцем забрали в мисливців землю: болотно-польові угіддя, 2 тис. га. Коли після того мисливці з Павлівки, Трубок ходили по полях, то Холмецький казав: "Тут вам полювати не можна! Це мої поля!" І виганяв їх. А вони ж там полювали все життя...

Люди звернулись у міліцію, прокуратуру, велося слідство. Висновок міліції: дійсно, порушення при оформленні документів при подачі в облраду були, але вони не тягнуть за собою кримінальної відповідальності.

Та суть справи не у кримінальній відповідальності, а у тім, що сфальсифіковані документи! Їх оформили рішенням президії районної ради товариства мисливців, яка на це не має права. Рішення про передачу земель може ухвалити тільки районна конференція мисливців, а вона НЕ проводилась. Мисливці були дуже невдоволені, бо поза їхніми плечима їхні угіддя передали Павлівському мисливському господарству.


На Іваничівщині до таких протестів, як на Черкащині, не дійшло, але було дуже близько…

Активісти скликали збори мисливців і рибалок, прибуло до 200 чоловік, ішлося про звільнення Холмецького з посади голови районного товариства. Та закінчилось нічим. Бо почались події у Криму, війна на Сході — і те питання відійшло на задній план.

Павлівське мисливське господарство докладало зусиль для вирощування кабанів, косуль і зайців. Та, створивши це все, вони не взяли на себе відповідальності за ті потрави, які кабани роблять для населення. І законодавчо це не врегульовано.

Людина на селі нині перебуває за межею бідності, та ще приходять кабани і їдять цю пшеницю, цю картоплю… Людина зазнає великих втрат, бо земля — основний годувальник на селі.

Відстрілювати цих кабанів — браконьєрство, та й не відстріляєш їх поночі, коли потраву роблять. Залишається одне: якщо вирощуєш кабанів, а вони спричиняють шкоду, то власники кабанів повинні відшкодовувати потраву. Це зробити дуже просто: є потрава, є голова сільради і члени сільради, можна зібрати комісію, яка визначить розмір відшкодування. Є потрава — заплати, бо люди мають сім'ї, дітей.

Полювання — це розвага, а не спосіб життя, як було тисячі років тому. А за розвагу, відпочинок треба платити. Хочете, хлопці, тут відпочивати — відддавайте гроші, компенсуйте це нам!