Лише через 9 місяців роботи прокуратура запідозрила порушення, які, на думку стражів правопорядку відбувалися під час лютневої сесії, коли рада скинула попереднього голову Ігора Волошенюка та натомість призначила Олексія Гвоздецького. Районна прокуратура надіслала на розгляд чергової сесії відповідне подання. Про це інтернет-видання «Під прицілом» повідомили депутати.
Нагадаємо, що під час процесу обрання нового голови Луцької райради активісти євромайдану заблокували усі виходи, щоб депутати не порозбігалися допоки не приймуть рішення. Однак сама процедура обрання проводилася шляхом таємного голосування.
У тексті подання йдеться про те, що прокуратура Луцького району провела перевірку за депутатським запитом та зверненням одного з депутатів Олександра Голія щодо законності обрання та перебування на посаді голови Луцької районної ради Гвоздецького О.В. Нагадаємо, Олексія Гвоздецького на посаду голови районної ради обрали 21 лютого 2014 року під час позачергової сесії.
«Разом тим, голосування депутатів вищевказаної ради з приводу обрання головою ради Гвоздецького О.Я. відбулось в приміщенні сесійної зали в присутності людей у масках, які чинили моральний та психологічний тиск на депутатів ради». Далі в поданні йдеться про те, що голову ради було обрано проти волі окремих депутатів та навіть оголошують імена обранців, на яких, на думку прокуратури, чинився тиск під час цього голосування. Серед 12-ти прізвищ п'ятеро представників Партії Регіонів, ще п'ять - з фракції партії «Батьківщина» та дві представниці групи «За економічний розвиток».
Цим самим правоохоронці вгледіли порушення законного права виборців на вільне волевиявлення щодо депутатів. які ніби то голосували під тиском.

«Вказані норми чинного законодавства не дотримані при обранні Гвоздецького О.Я. головою Луцької районної ради, оскільки голосування за його кандидатуру проведено за втручання невідомих, агресивно настроєних осіб із вчиненням тиску на депутатів».
Крім того у прокуратурі вказали на порушення закону з боку самого Олексія Гвоздецького, який, обіймаючи посаду керівника органу самоврядування, одночасно є директором комерційних структур - ТОВ «Веселка» та ТОВ «Неофіт», продовжуючи займатися підприємницькою діяльністю.
Відтак, прокуратура вимагала у депутатського корпусу Луцької районної ради розглянути подання про усунення вказаних порушень із участю представника прокуратури району, на сесії поставити питання щодо вирішення законності перебування на посаді голови райради Гвоздецького а також скасувати рішення Луцької районної ради від 21.02.2014р. про обрання Гвоздецького О.Я. головою Луцької районної ради.
Зі слів депутатів, більшість з них навіть не встигли ознайомитися з документом, позаяк подання надійшло у п'ятницю, а сесійне засідання відбувалося у наступну середу. Проте сесія Луцької районної ради відхилила подання прокуратури.
Радник голови Луцької районної ради з юридичних питань депутат Іван Бондар прокоментував нам цей документ:
«На мою думку, дії прокуратури неправомірні, тому що по першому питанню - ті депутати, які написали в поданні, що вони під тиском голосували, і що це вплинуло на їхнє прийняття рішення. Голосування було таємним, тобто там вже вбачається, що прокуратура або фальсифікує документи, або неправильно її сповістили про ці події. Щодо другого - перебування голови на двох посадах - це питання повинне вирішуватися в судовому порялку, а не на сесії», - зауважив депутат.
Як розповів Іван Бондар, прокуратура чомусь аж 9 місяців зволікала перед тим, як заявити про відомі їй порушення, якщо такі справді мали місце. Крім того депутат дивується, у який спосіб працівникам прокуратури вдалося дізнатися хто як голосував та стверджувати, що на когось чиновся тиск, якщо того дня усі депутати голосували у закритих кабінках.
Натомість обранці не виключають, що у такий спосіб за допомогою прокуратури намагається повернутись на посаду попередній голова - представник Партії Регіонів Ігор Волошенюк.
Між тим у порокуратурі Луцького району від коментарів з приводу цього подання утримуються. Виконуючий обов'язки прокурора Павло Манзій, підпис якого, до речі, стоїть під документом, запропонував зачекати кілька днів допоки прокурор Луцького району Сергій Масалов не повернеться з лікарняного.

* Головне фото - volynnews.com