У Нововолинську є багато проблем, але однією з найгостріших є поширення  наркоманії. Місто завжди було серед лідерів за кількістю наркозалежних. Яка ситуація зараз, розповів кореспонденту інтернет-видання «БУГ» лікар-нарколог Центральної міської лікарні міста Нововолинська Володимир Дубовський.

– Як наркозалежні потрапляють до Вас?

– Видано спільний наказ міністерств охорони здоров’я, внутрішніх справ, юстиції і Генеральної прокуратури, який покликаний зміцнити співпрацю наших відомств.  Наприклад, міліція направляє до нас людей, яких підозрюють у вживанні наркотиків для постановки на облік чи аналізу стану людини. Дехто звертається сам. Лікування добровільне, примусове можливе  тільки за рішенням суду, але зараз немає установ для такого лікування.

– Яка кількість зареєстрованих з діагнозом наркоманія на сьогоднішній день у Нововолинську?

– За 9 місяців поточного року у Нововолинську зареєстровано 143 особи, у диспансерній та профілактичних групах. Диспансерна група – це люди з діагнозом наркоманія, вони систематично вживають наркотики. У профілактичній групі знаходяться ті, хто лише спробував, з ними проводять роботу, спілкуються. Реальні цифри, звісно ж більші, хоча я не можу сказати на скільки. Просто тих, хто сам звертається, насправді не так і багато.

– Це більше чи менше ніж минулого року?

– Загальна динаміка у Нововолинську – до 2012 йшов спад кількості наркозалежних, потім на 2013 рік їх кількість знову зросла. Загальноукраїнська тенденція – наркоманія йде на спад. У Нововолинську у першому півріччі 2014 року взято на облік 6 людей. В 2013 році за аналогічний період часу – 1 людина, тому в масштабах Нововолинська загальноукраїнська тенденція не підтверджується. У Володимирі-Волинському дані дещо нижчі.

– Як проводиться лікування?

– В Нововолинську наркологічних ліжок немає, тому ми проводимо лише амбулаторний прийом. Направляємо хворих в диспансер у Луцьк – єдиний в області. Амбулаторне лікування не настільки ефективне, бо людині важко втриматися від вживання в звичному оточенні. А під постійним наглядом простіше, хворого оточують люди, які хочуть лікуватися, є психолог. Після виписки лікування продовжується амбулаторно –  ми призначаємо антидепресанти чи снодійне у разі потреби, бо часто у хворих спостерігаються порушення сну чи депресія, і допомагаємо адаптуватися в соціумі.

– Як часто необхідно з’являтися на перевірку тим, хто стоїть на обліку?

– Якщо ж людина сама кинула – то відмічається у нас в кабінеті, і після 5 років не вживання її знімають з обліку, у профілактичній групі – після року. Частість здачі аналізу залежить від того чи є підстави вважати, що людина продовжила вживати наркотики. Але є й обов’язкові рамки: профілактична група перший рік – раз в місяць, якщо вживання не повторилося – знімають з обліку.

Диспансерна перший рік – раз в місяць, другий рік раз в два місяці, третій – раз в три, четвертий і п’ятий рік – раз  в півроку.

- Які види наркотиків вживають?

– Ще кілька років тому найпоширенішим було ін’єкційне вживання екстракту з макової соломки, чи молочко макове, тобто опійна наркоманія. Після активної боротьби з посівами опіуму менше. Зараз вживають препарат «Субутекс» (бешка), з Італії, якого немає в продажі в Україні. Це синтетичний наркотик, що містить опіоїди. В Італії його використовують як замісну терапію для наркоманів.

Ще курять коноплю, особливо молодь.

– Наркозалежні часто заражаються ВІЛ через уколи?

– Звичайно, ВІЛ-інфекція поширена серед наркоманів. Але спілкуючись з інфекціоністом, ми дійшли висновку, що останнім часом найбільше людей заражається статевим шляхом.

- Який відсоток смертності серед наркоманів?

– Достатньо високий. Статистика – річ вперта.

2011 рік –  169 на обліку, зняли 17:  8 вилікувано (5 років не вживали), 9 померло

2012 рік – 159 на обліку, зняли 17:  вилікувано 7, помело 6, 1 вибув з міста

2013 рік – 151 на обліку, зняли 17:  вилікувано 3, померло 12.

Із 142 зареєстрованих  у 2014 хворих наркоманією 23 жінки (16,2%). Молодь до 35 років – 66 осіб (46,5%), з них 5 жінок (7,6%). Серед хворих лише 4 (2,8%) неін’єкційних наркоманів. У 29 осіб (20,4%) в анамнезі зафіксовано туберкульоз, у 75 (52,8%) виявлено ВІЛ-інфекцію. 23 особи (30,7%) хворих на СНІД. На диспансерний облік взято амбулаторно 3 людини(50%), з них одна жінка(16,7%). 4 особи молодші 35 років(66,7%). Одна жінка віком 39 років померла. У профілактичній групі за перше півріччя  зареєстровано 23 особи віком 18-31 рік, жінок немає. Це на дев’ять осіб більше ніж за аналогічний період минулого року. Ситуація напружена. Тому варто активніше пропагувати здоровий спосіб життя, і пояснювати молоді негативні наслідки наркозалежності.