Бійка між заступником командира Першого батальйону територіальної оброни «Волинь» Андрієм Дмитруком та рядовим Богданом Мухою може стати приводом для перевірки дотримання дисципліни у цьому підрозділі.

Деталі бійки та її причини розглядали під час засідання комісії з питань національної безпеки та оборони, цивільного контролю за діяльністю правоохоронних органів та протидії корупції громадської ради при Волинській ОДА у вівторок, 11 листопада. Пише Громадське.Волинь.

За словами батька рядового Богдана Мухи, який прийшов на засідання комісії, 6 листопада майор Андрій Дмитрук побив його сина, через що останній отримав струс мозку та перебуває в госпіталі.

Сам Богдан Муха має звання майора міліції, але у батальйоні він служить рядовим, бо спеціальні міліцейські звання «не діють» в армії.

Батько бійця Петро Муха має свою версію розвитку подій. За його словами, 6 листопада Богдан стояв на посту, коли до нього підійшов майор Дмитрук та почав провокувати. Після словесної перепалки Дмитрук вдарив кілька разів Богдана Муху, однак той не наважився бити офіцера у відповідь.

Натомість у командира батальйону Сергія Козака інша версія подій. Козак стверджує, що двох військових «ледь розборонили», тобто це не було однобоке побиття. Після бійки на місце викликали міліцію, що зафіксувала інцидент.

За словами члена громадської ради Юрія Анцуха, потрібно з’ясувати, чи передали справу у військову прокуратуру, адже саме вона повинна розслідувати такі злочини.

Ще одним питанням, яке піднімав батько постраждалого бійця Петро Муха стало те, що після бійки із заступникома командира частини рядовому знаходитися на Сході, мовляв, небезпечно, адже йому вже погрожували. Тому батько попросив перевести Бондана Муху у луцький госпіталь, але на засіданні ради не могли приймати рішення про переведення, оскільки це не у їх компетенції.

Натомість голова Спілки ветеранів Афгангістану та член громадської ради Григорій Павлович закликав не робити на основі одного інциденту висновки про «безлад» у батальйоні. За його словами, встановити істину мають правоохоронці, а завдання громадськості засудити такий інцидент і сприяти тому, щоб у батальйонах був порядок.

Також член громадської ради Юрій Анцух запропонував після повернення Першого батальйону територіальної оборони на Волинь провести анонімне анкетування бійців, щоб дізнатися про можливі випадки «дідовщини» й інші негативні явища.