Під час відеоселекторної наради голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик вкотре торкнувся питання легалізації видобутку бурштину на Волині. Губернатор звернувся до депутатів обласної ради через присутнього на нараді голову Волинської обласної ради Валентина Вітра із закликом прийняти на сесії «правильні» рішення з питань видобутку бурштину.

Попередньо владою області було погоджено створити в області комунальне підприємство «Волиньбурштин», яке матиме пріоритетне право на проведення геологічної розвідки та видобутку дорогоцінного мінералу. За словами губернатора сьогодні право на георозвідку та видобуток бурштину хочуть набути «сумнівні» приватні структури.

«Якщо хтось хоче стратегічну позицію влади на Волині розвернути на свою сторону – ми використаємо пропозиції які нам надходять від держави» - зауважив губернатор.

Володимир Гунчик повідомив, що до нього звернулося державне підприємство «Бурштин Україна», яке на сьогодні є єдиним в державі, що проводить видобуток, обробку та реалізацію мінералу органогенного утворення. ДП підтримує ініціативу волинської влади, щодо впорядкування видобутку бурштину та пропонує, враховуючи власний досвід у даному напрямку, долучити своє підприємство до участі в програмі «Волиньбурштин».

«Якщо я зрозумію, що ми не можемо на області самостійно впорядкувати дане питання, надавши можливість нашому підприємству займатись даними роботами – прийдеться запросити державне підприємство «Бурштин Україна» - попередив Володимир Гунчик.

Голова ОДА знову наголосив на тому, що пріоритет на право здійснення геологічної розвідки, розробку копалин та видобуток мінералу має бути наданий ДП «Волиньбурштин», а не «сумнівним шести фірмам які також подали заявки». Він натякнув представникам екологічної та земельної служб, аби ті посприяли йому в даному питанні, та попросив присутнього голову обласної ради, зробити все можливе щоб комунальне підприємство розпочало свою діяльність вже в цьому році.