Сьогодні під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою погодили проект землеустрою щодо встановлення меж міста Луцька.

Насправді так склалось історично, що місто Луцьк не має своїх меж ще з радянського часу. Їх встановленням займався ще колишній начальник головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Волинської облдержадміністрації Антон Кривицький. Але цю справу він не довів до кінця.

Як виявилось під час обговорення комісії, затвердження меж міста дуже кропітка та трудомістка справа. Спочатку мають відбутися сесії всіх сільських рад території яких прилеглі до міста. Всього таких сіл 10. 8 територій відносяться до сіл луцького району, та 2-і ківерцівські. Після погодження меж у всіх сільських радах, відбувається погодження в Луцькій та Ківерцівській районних радах. Далі межі Луцька має затвердити Луцька міська рада. Якщо міська рада приймає позитивне рішення, то документи надсилають на експертизу у Київське держземагенство. У випадку якщо висновок експертизи буде позитивним – документи з межами міста мають затвердити депутати Волинської обласної ради, та Верховної ради України.

За словами секретаря Луцької міської ради Сергія Григоренка, робота над проектом тривала понад пів року. Над встановленням меж міста працювали приватне підприємство «ГЦНТП» та фахівці управління земельних ресурсів міськради на чолі з начальником Сергієм Шабалою.

Потреба визначити межі міста Луцька викликана багатьма проблемними питаннями. Невизначеність може викликати незручності при встановленні територій для прибирання, освітлення, асфальтування, виділенні лучанам землі яка може відноситись до одного із селищ.

Після затвердження площа Луцька офіційно складатиме 4024 Га.

Сергій Григоренко розповів, що жодна сільська рада не погоджується віддати хоч трохи землі на розбудову міста. Тому нова карта Луцька нагадала Григоренку голандський сир з вкрапленнями селищних земель, схожими на дірки.

«На вулиці Гордіюк є заправка – колишня Арго, а зараз ОККО. Це 1,2 гектари… Це земля Прилуцької сільської ради. Ми кажемо – давайте віддайте нам цей трикутник, а ми вам врахуємо межу десь в іншому місці. Не, каже – ми з того отримуємо непогані прибутки, такі, як податок з земель…» - пояснив секретар Луцької міськради.

Але на думку міської влади, краще мати хоч якісь межі, хай і недосконалі, ніж не мати їх взагалі. А отже проект землеустрою щодо встановлення меж міста Луцька був підтриманий комісією.