Захисники донецького аеропорту не мають офіційного статусу учасників бойових дій (учасників АТО). Про це в ефірі онлайн-конференції на "Обозревателе" заявив Максим Музика, громадський діяч і один з "кіборгів".

"Люди йдуть воювати, не думаючи про статус, ти задаєшся цим питанням, коли отримуєш поранення, - розповів Музика. - Здавалося б, бюрократичні питання вирішити простіше, ніж проблеми зі зброєю та забезпеченням армії. Зроби нормальну інструкцію - і вперед. Але отримання статусу учасника АТО навіть для людей, які оформлені в підрозділах Збройних сил України - це проблема ".

Стикаючись з необхідністю захистити свої права, фронтовики дізнаються, що "на громадянці" їм необхідно боротися ще й з бюрократичною машиною.

"Хлопець з 93 бригади, з яким зустрічалися в аеропорту, сказав: щоб отримати статус, треба зібрати 7 підписів. Він сказав:" Я навіть не знаю, коли цим займуся ". Часу зазвичай немає. А потім виявляється, що бійці не оформлені. що стосується добровольчих підрозділів - там взагалі це питання не стоїть. У батальйонах територіальної оборони - теж із цим проблеми ", - повідомив Максим Музика.
Як зазначив Музика, він і сам воював на Саур-Могилі і в донецькому аеропорту, будучи "неофіціалов".

"Ти подаєш свої дані в список, тебе внесли, а що далі з цим списком відбувається - ти не знаєш. Процедура настільки тривала і складна, що тобі навіть командування не може відповісти - коли ти будеш оформлений. От у тебе вже зброю, ось ти тренуєшся, їдеш воювати. а потім з подивом виявляєш, що пройшли місяці, а ти не оформлений, і потім заднім числом намагаються оформити ", - розповів Музика.
Повну запис конференції на тему: "Хто захистить права українських" кіборгів "дивіться тут: