Після Майдану потрібно оновлювати державну службу, щоб зробити її ефективнішою та «ближчою» до народу. Для цього треба запровадити інновації, дивитися на європейський досвід та збільшувати зарплати. Про це говорили у Луцьку під час VIII всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні проблеми державного управління на сучасному етапі державотворення» в четвер, 27 листопада. Пише Громадське.Волинь.

Зокрема керівник апарату Волинської обласної державної адміністрації Дмитро Дубняк відзначив, що наразі багато державних службовців отримують мінімальну зарплату 1218 гривень, а за такі гроші прожити неможливо. «Вимагати щось від працівника, який отримує 1218 гривень, практично неможливо», – визнав Дубняк. Тому, за його словами, залучити молодь на державну службу можна тільки, збільшивши престиж професії. Перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик нагадав, що після Майдану, «рейтинг президента падає», тому треба не повторити помилку 2005 року, коли Ющенко провалив реформи управління. «Бо це виконання однієї із основних вимог Майдану – має відбутися перезавантаження влади, а не просто зміна обличь. Кажуть, війна завадила, мабуть ще були причини внутрішні.

Поки що ми системи влади не змінили. Тому рейтинг політиків президента падають. Бо мав би президент на високому рівні рейтингу почати адміністративно-територіальну реформу та реформу органів місцевого самоврядування», – розповів Олександр Пирожик.Професор кафедри політології та державного управління Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Валентин Малиновський нагадав, що «такого шансу на зміни в нас вже більше не буде». Він вважає, що попри маленькі зарплати у державній службі на Волині не все погано, адже існує хороша база для підготовки кадрів, зокрема Школа молодого державного службовця «В нас реформа розпочалася перша з 1998 року. Але за ці роки всі спроби реформ провалилися…Ми в мирний час не могли реформувати, а сьогодні в умовах втрати Криму та війни на Донбас це зробити ще важче», – пояснив Малиновський. За його словами, Україні рано чи пізно доведеться проводити реформи управління, бо без них ЄС нам «не світить».

«Якщо ми навіть не хочемо робити реформи, то ЄС нам не бачити точно. Перспектива вступу в ЄС нас заставить це зробити, бо весь час нам щось заважало», – відзначив Валентин Малиновський. За його словами, «регіони абсолютно безправні сьогодні», зокрема Волинь не має жодного механізму впливу «на Київ», саме тому потрібно децентралізувати владу. Однак науковець визнав, що з децентралізації на Сході можуть скористатися сепаратисти на Сході, тому «треба знайти баланс». Малиновський додав, що найбільше «страждають» від відсутності реформ сільські ради.

«…в сільській раді 3 працівники, і все що в сільській раді є, їй не належить. Школа до управління освіти, ФАП до медицини. Що може дати такий орган громаді? Та нічого не може дати. Тому є деградація сільської місцевості», – відзначив професор СНУ.