Волинське управління СБУ не збирається перевіряти інформацію про те, чи може бути причетний начальник Волинської філії ДП «Український державний центр радіочастот» Сергій Петров до інформаційного шпигунства на користь Росії.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що користувачі соцмережі Facebook оприлюднили інформацію стосовно того, що Сергій Петров має російське громадянство та бізнес в Росії. З допису стало відомо, що Сергій Петров надсилав своє резюме російському підприємцю та найбільшому акціонеру «Ростелекому» Костянтину Малофеєву. Як йдеться у пості, про це стало відомо після того, коли хакери з організації «Шалтай-Болтай» зламали пошту Малофеєва. «В документах було знайдено сv начальника Волинської філії ДП «Український державний центр радіочастот» Сергія Петрова, і там він фігурує як – громадянин Російської Федерації!!!», - йдеться у дописі Facebook.

З того ж резюме вбачається, що Сергій Петров закінчив Харківське вище командне училище імені Маршала Радянського Союзу Крилова Н.І. навчався на факультеті «Системи управління та зв'язку» і отримав спеціальність «Інженер радіотехніки». Тобто людина усе життя працювала у сфері зв'язку та технологій і вочевидь, наділена специфічними професійними навичками.

З оприлюдненої інформації також стає відомо про те, що Сергій Петров - кадровий військовий, який більше 10 років перебував на службі Збройних Сил Російської Федерації на посадах зв'язку, а це теж неабиякий досвід.

Російське громадянство, як було зазначено, мають також діти та дружина Сергія Петрова, точніше у членів сім'ї Петрових – подвійне громадянство.

Зокрема, у сервісній базі недійсних паспортів РФ, вказано, що серед недійсних (втрачених, викрадених) паспорти з такими номерами, як на фото дітей Петрова, не знайдені. 

Сам же чиновник ніби то має спільний із сином бізнес у місті Калінінград – ТзОВ «Связькомплектсервіс», фірма, яка займалася будівництвом базових станцій сотового зв’язку для мобільних операторів МТС та Білайн.

Автор допису припускає, що така одіозна фігура як Сергій Петров може становити загрозу для національної безпеки України та Волині зокрема, адже по суті він має доступ до прослуховування будь-якого мобільного номера.

«Сергій Петров - фахівець зі специфічними навичками та має доступ до секретної інформації: він добре розуміється на технологіях відкритих ключів для забезпечення безпеки інформаційних систем, знає сучасні методи мобільного зв’язку, а також в курсі, що таке радіомоніторинг та підвищення ефективності використання спектру радіочастотного ресурсу. Він організовує взаємодію Департаменту державного контролю Національної комісії по радіозв’язку та інформатизації з правоохоронними органами аби усувати порушення законодавства в частині користування радіочастотним ресурсом!... А скажіть будь ласка, хто може контролювати частоти, на яких працюють телефони, що продаються в Україні? Хто ідентифікує переміщення специфічних кодів від станції до станції підсилення мобільного зв’язку? Іншими словами, маючи доступ до тих ресурсів та інформації, що знаходиться в руках пана Петрова, можна легко відстежувати кожен крок будь-якого громадянина, який користується мобільним телефоном. А що вже тоді говорити про безпеку військовослужбовців, яких обслуговує громадянин російської Федерації, зі сторони якої дуже часто йдуть атаки на Українську сторону?», - заявляє автор посту на Facebook.

І навіть більше – дописувач повідомляє, що у період анексії Криму начальник Волинської філії ДП «Український державний центр радіочастот» Сергій Петров надіслав резюме у ряд кримських підприємств пов’язаних зі зв’язком, а цей факт також викликає не мало запитань.

Інтернет-видання «Під прицілом» зв'язувалося з Сергієм Петровим телефоном - у коментарі нашим журналістам він підтвердив, що є уродженцем Тульської області РФ, втім, всю іншу інформацію керівник волинської філії радіочастот заперечував.

Здавалося б таким «волинським кадром» повинні були б зацікавитися спецслужби України, провести перевірку та зрештою з'ясувати чи не є Сергій Петров російським шпигуном.

З подібними запитаннями ми звернулися до Волинського управління Служби безпеки України, а за кілька днів прес-секретар управління Іванна Поліщук повідомила, що СБУ не може проводити перевірки щодо громадянства волинських чиновників. І неофіційно порадила... звернутися до Міграційної служби.

Щодо бізнесу чиновника - будівництва веж сотового зв'язку в Калінінграді, – прес-секретар УСБУ Іванна Поліщук нічого не відповіла.

Зрештою ми і надалі будемо намагатися з’ясувати чи має право громадянин Росії обіймати високі посади на Волині і чи не загрожує це безпеці регіону, тим більше у час військових дій на Сході країни.