Комісія Луцькради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою ухвалила винести на розгляд сесії Луцькради питання про територію Державного історико-культурного заповідника в місті Луцьку. Про це повідомляє Волинська правда.

Як пояснив начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петро Троневич, йдеться про відміну рішення Луцькради від 2006 року. Згідно цього рішення територія Державного історико-культурного заповідника «Старе місто» розміщена у межах усієї старої частини Луцька і має загальну площу 41 гектар.

«Згідно з постановою Кабміну щодо таких історико-культурних заповідників до їх складу входять власне самі пам’ятки архітектури. Відповідне нове положення про цей наш луцький заповідник ухвалила і Волинська облдержадміністрація. Тобто межі заповідника повинні бути у межах земельних ділянок під пам’ятками архітектури Старого Луцька», - пояснив Петро Троневич.

Він додав, що існуючий стан справ, тобто існування території історико-культурного заповідника у межах 41 гектара, створює проблеми мешканцям будинків, які розташованих у середньовічній частині Луцька. «Люди не можуть приватизувати квартири, земельні ділянки», - сказав Троневич.

Депутати, члени комісії, в цілому підтримали запропонований проект рішення: «Історична частина міста не повинна бути «законсервована». А там інвестори нічого не хочуть будувати та відновлювати при теперішніх умовах, і таким чином Старе місто взагалі перетвориться у «звалище».

Разом із тим депутат Василь Гриб зауважив, що Луцька міська рада не може відміняти своїх рішень. «Хіба що вважати рішення від 2006 року таким, що втратило чинність (в частині), і якщо юристи підтримають наше таке нове рішення - тобто що все відбудеться законно», - наголосив Василь Гриб за одноголосної підтримки комісії.