З 20-ого січня цього року в Україні розпочинається 4-та хвиля мобілізації. Її буде проведено у два етапи і охопить вона понад 60 тисяч українців, з них – 2,5 тисячі волинян. Найбільшим попитом у військовій службі нині користуються комп’ютерники, будівельники, механіки та інженери.

Про це сьогодні заявив т.в.о. волинського обласного комісара Роман Кулик під час брифінгу.

Під час першого етапу часткової мобілізації, який триватиме з 20-ого січня по 30-те березня, з Волині призвуть близько 900 чоловік. Приблизно ще стільки ж військовозобов’язаних заберуть до війська під час другого етапу 4-тої хвилі мобілізації – з 10-ого лютого по 19-те квітня.

Як пояснив т.в.о. волинського обласного комісара Роман Кулик 4-та хвиля мобілізації має дещо інші критерії у порівнянні з попередніми і повинна пройти більш дисципліновано.

«Цього разу нам підвищили вікові обмеження і ми будемо мобілізовувати чоловіків віком від 20 до 60 років. Крім того, якщо раніше ми не мобілізовували людей, хто має 5 і більше неповнолітніх дітей, то тепер це буде відноситись і до людей, хто виховує 3-ьох дітей. Під 4-ту хвилю мобілізації не підпадають студенти та аспіранти денної форми навчання. Жінки можуть йти на військову службу лише за власним бажанням. На медогляд цього разу передбачено аж 10 днів, а не 1-2 як було раніше. Крім того усі призвані пройдуть курс навчання і підготовки», - пояснив військовий.

А також додав, що під час 4-тої хвилі часткової мобілізації не призиватимуть і так званих «заброньованих». Тобто людей, які перебувають на обліку у військкоматі і мають певну спеціальність – військову, медичну, інженерну і чия допомога буде вкрай необхідна у військовий час.

За словами Кулика, випускники військових кафедр, які рахуються офіцерами запасу, теж підлягатимуть мобілізації.

При 4-тій хвилі мобілізації пріоритет буде надаватися не лише тим, хто проходив військову службу, а й непрацевлаштованим.

«Ми починаємо співпрацювати із центрами зайнятості, скоро ми будемо мати всю інформацію по непрацевлаштованих в області і будемо пропонувати – кому йти на строкову службу, а кому і на контрактну», - пояснив полковник Роман Кулик.

Після мобілізації усіх призваних розподілять до військових частин, полігонів або ж навчальних центрів. однак хто саме у подальшому поїде проходити службу у зону АТО наразі невідомо нікому, запевнив Роман Кулик.