Президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва закликає міжнародні сили взяти на себе серйозну відповідальність за дії в плані врегулювання ситуації в Україні.

Депутат фінського парламенту від Коаліційної партії Ілкка Канерва хотів би обговорити можливість проведення в Україні міжнародної операції з урегулювання кризи або миротворчої операції, передає УНІАН.

Про це він повідомив в інтерв'ю суботньої телепрограми Yle.

Така дискусія, на думку Канерва, необхідна, оскільки конфлікт продовжує розширюватися.

Канерва вважає проблематичним те, що ОБСЄ складно стежити за ситуацією на Сході України.

«ОБСЄ присутня на території Східної України у якості цивільної неозброєної організації. Але чи не пора вже, щоб запобігти ескалації й поширенню війни, обговорити дуже серйозно, на міжнародному рівні необхідність проведення миротворчої або кризової операції, щоб уникнути руйнувань і жертв, які збільшуються?», - наголосив він.

На думку представника ОБСЄ, суть у цьому випадку була б у тому, що міжнародне співтовариство могло б діяти в Україні й у плані самооборони.

Канерва закликає міжнародні сили взяти на себе серйозну відповідальність за дії в плані врегулювання ситуації в Україні. А ситуація, на думку Канерва, погіршується, тому «необхідно застосувати жорсткішу зброю в дискусії щодо української кризи».

Він визнає, що ОБСЄ, зі свого боку, було б необхідно підтвердження свого мандата і збільшення своїх сил в Україні.

«Це нелегкий шлях, оскільки серед країн-членів ОБСЄ немає повного взаєморозуміння в просуванні цього питання», - сказав Канерва.

Нагадаємо, що вчора зранку бойовики незаконних збройних формувань здійснили черговий терористичний акт - з реактивних систем залпового вогню «Град» вони обстріляли східну околицю Маріуполя.

Внаслідок обстрілу загинули 30 людей, в тому числі двоє дітей. Близько 100 людей поранені.

З'явилося відео, як перед обстрілом Маріуполя ватажок «ДНР» Олександр Захарченко, виступаючи перед соратниками терористів, заявив про початок наступу бойовиків на місто.

Терористи кинулись виправдовуватися, що у них немає артилерії, здатної завдати удару по Маріуполю. У штабі так званого ополчення називають удар по Маріуполю провокацією.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що російський президент Володимир Путін несе особисту відповідальність за вбитих внаслідок обстрілу Маріуполя.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що затримано коригувальника терористів, котрі обстріляли Маріуполь. 

СБУ оприлюднила запис перехопленої розмови ватажків терористів, які здійіснили обстріл Маріуполя.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила дані про те, що ранковий обстріл Маріуполя був здійснений із території, підконтрольної бойовиками.