Про спроби уникнути військової мобілізації під час останньої хвилі говорили на оперативній нараді в голови ОДА Володимира Гунчика. Яка ситуація з призовом у зону АТО на Волині, доповідав виконувач обов'язків військового комісара в області Роман Кулик сьогодні, у понеділок 26-го січня.  

Отож, за інформація з військкомату, в деяких районах Волині були спроби зриву оповіщення та знищення повісток. На адресу військових комісаріатів нерідко надходять погрози по телефону. Є випадки, коли громадяни розлучаються та стають опікунами своїх неповнолітніх дітей. Оформлюють довідки по догляду за інвалідами. Є випадки, коли батьки призовників приходять до військкомату та записуються добровольцями, адже, як передбачено законом, військові не можуть забирати до армії двох членів однієї сім’ї.
Для проведення мобілізації в районах Волинської області створено та працює 123 групи оповіщень військовозобов’язаних, основним завданням яких є повідомлення призовників для прибуття їх до військових комісаріатів та відправки до військових частин.
Обласним комісаріатом було проведено аналіз 6-ти діб мобілізаційних заходів. За словами Романа Кулика, станом на сьогодні вже оповіщено 93% військовозобов’язаних від запланованої кількості.
З них прибули на військову лікарську комісію 51%, виїхали за межі області без погодження з військовим комісаріатом 43%, не відкривають помешкання 3%, хворі 1%, у відрядженні 1%, не проживають за вказаними адресами 3%, свідомо відмовились отримувати повістку 3%, інші причини 12%.
Зі слів Кулика очевидно, що стан виконання плану мобілізації є досить не обнадійливим. Досить проблемним питанням залишається те, що значний відсоток військовозобов’язаних перебуває за межами області та держави, змінили місце проживання без погодження з військовим комісаріатом. Керівники підприємств відмовляються оповіщати призовників за місцем роботи.
Роман Кулик відмітив, що найкраще робота призовних груп організована в Маневицькому, Ратнівському та Ківерцівському районах.
З метою виконання плану мобілізації оповіщення продовжуються. Згідно розпорядження Володимира Гунчика військові комісаріати виписали повістки 3439 особам, що перебувають на обліку у центрах зайнятості.