Не голосували за визнання Росії державою-агресором троє депутатів-мажоритарників від Волині, яких пов’язують із групою «Континіум».

Результати поіменного голосування про Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором (№1854) - за основу та в цілому оприлюднені на офіційному веб-порталі Верховної ради України.

Сьогодні народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому проект постанови №1854 про визнання Росії країною-агресором. За відповідне рішення проголосував 271 нардеп із 226 мінімально необхідних.

Відтак згідно оприлюдненої інформації Ігор Єремеєв, Степан Івахів та Сергій Мартиняк були відсутні під час голосування проекту постанови, у той час як решта двоє мажоритарників – Ігор Гузь та Ігор Лапін проголосували за законопроект.

Нагадаємо, цим законопроектом український парламент звернувся до парламентів інших країн з проханням посилити тиск на Росію.

У заяві наголошується, що український парламент визнає Росію державою-агресором, яке підтримує тероризм і блокує діяльність Ради безпеки ООН, чим ставить під загрозу міжнародний мир і безпеку.

Також український парламент закликає міжнародних партнерів України визнати «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями.

Крім цього Верховна Рада просить міжнародних партнерів посилити тиск на Росію, в тому числі шляхом запровадження нових секторальних обмежень, санкцій, щоб зупинити російську агресію і змусити російське керівництво виконати в повному обсязі всі пункти Мінських домовленостей, припинити незаконну окупацію Криму, звільнити всіх заручників і незаконно утримуються на території РФ громадян України, включаючи члена делегації в ПАРЄ, народного депутата України Надію Савченко.

Український парламент також просить ПАРЄ обмежити повноваження російської делегації до тих пір, поки Росія не припинить ігнорувати міжнародні вимоги демократичної спільноти.

«Закликаємо міжнародне співтовариство визнати факт агресії проти України, окупацію її території та посилити вимоги щодо повернення до міжнародно визнаних кордонів», - йдеться в заяві.

Верховна Рада 27 січня зібралася на позачергове засідання для прийняття ряду законів щодо ситуації в Донбасі.

Варто зауважити, раніше Єремеєва, Івахіва і Мартиняка називали у списку тих, хто проголосував за диктаторські закони 16 січня.