Третина тендерних процедур у сфері охорони здоров’я Волинської області минулого року була відмінена, відповідно пацієнти не могли отримати необхідних медикаментів. Про це говорили 29 січня під час прес-конференції у рамках проекту «Підвищення фінансової прозорості та бюджетної підзвітності місцевих управлінь охорони здоров’я», - пише Волинський інформаційний портал.

Під час прес-конференції представник Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Андрій Лучик розповів про аналіз закупівель у сфері охорони здоров’я Волинської області у 2014 році. Він пояснив, що усі закупівлі, сума яких перевищує 100 тисяч гривень, повинні проходити тендерні процедури. Торік медицина області закупила товарів у такий спосіб на 58 мільйонів гривень.

Найбільші суми припадають на Луцьку міську клінічну лікарню – 25,5 мільйона гривень. Обласна лікарня закупила медикаментів та обладнання на 5,7 мільйона.

Волинське протитуберкульозне медичне об’єднання шість разів намагалося закупити ліки для пацієнтів, але так і не змогли, адже торги не відбулися.

Всього в 2014 році організували 113 процедур державних закупівель. З них 33% відмінені, ще 3% – частково відмінені за лотами і одна визнана такою, що не відбулася.

Зазначимо, торги можуть відмінятися в тому випадку, якщо не забезпечено мінімум двох учасників. Інколи буває достатня їх кількість, однак їх вилучають з процесу у випадку неправильно оформлених документів.

Якщо торги були зірвані двічі, то може відбутися закупівля товару чи послуги в одного учасника.

Так, за словами Андрія Лучика, одна третя закупівель в області проводилися по декілька разів. А це означає, що пацієнти не отримали вчасно ті ліки, які потребують.

Причин відміни торгів може бути кілька. Минулого року була нестабільна ситуація з курсом долара, відповідно, мало було охочих брати участь у торгах, коли медикаменти закуповуються з-закордону.

Пізніше президент благодійного фонду «СТОПРАК» Марія Адамчук назвала ще одну причину – корупція. Тоді спеціально зривають торги, знаходячи в учасників торгів якісь помилки в документації, у такий спосіб усуваючи їх від процесу.

Вона зазначила, що минулого року зірвали багато торгів. Тож жили на залишки 2013-го. Такі речі найгостріше відображаються на пацієнтах, які потребують сильних обезболювальних засобів. «Тоді вихідні пережити не можна без обезболювальних, не те що місяці», – зазначила Марія Адамчук.