Генеральна прокуратура України затримала за хабар у 400 тис. гривень двох керівників Головного управління Державної фіскальної служби України в одній із західних областей. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Швидше за все мова йде про двох посадовців ДФС Волині, яких сьогодні затримали за хабарництво.

«Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України та співробітниками ГУБКОЗ СБ України 9 лютого цього року задокументовано злочинну діяльність двох керівників Головного управління державної фіскальної служби України однієї з західних областей. Встановлено, що заступник начальника Головного управління за попередньою змовою з начальником управління податкового аудиту, вимагали та отримали неправомірну вигоду у сумі 400 тис грн. Ці кошти вони отримали за не відображення у акті перевірки одного з ТОВ виявлених порушень податкового законодавства та не донарахування податків на суму майже 3,5 млн грн», - йдеться в повідомленні.

Вищевказані службовці затримані в порядку ст. 208 КПК України, грошові кошти (предмет неправомірної вигоди) вилучені.

Дії затриманих кваліфіковані за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, і в інтересах третіх осіб будь-яких дій з використанням наданої йому влади, поєднаному з вимаганням).

Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна і зі спеціальною конфіскацією.

В даний час проводиться комплекс процесуальних дій, спрямованих на встановлення фактичних обставин вчиненого кримінального злочину.

Облуправління Державної фіскальної служби на Волині очолює Віталій Чуй.

Як повідомляє Волинська газета, на момент розгортання скандалу він перебував у відпустці. Обов’язки керівника тимчасово виконувала його перша заступниця Тетяна Харченко. Оскільки в прес-релізі ГПУ йдеться про запідозреного заступника, то їх у Луцьку трудилося раніше три: Руслан Вандьо, Інна Степанюк і одна з аксакалів податкової служби Волині Мирослава Конечна, котра навіть свого часу виконувала обов’язки голови ДПА області. Але наразі був лише один в особі Руслана Вандьо.

Схоже на те, що «на гарячому» попалися Руслан Вандьо і начальник управління податкового та митного аудиту очолює Віктор Полюхович.  Так це чи ні, встановлять слідство та суд. Але постать Руслана Вандьо й без цього привертає увагу строкатістю кадрового просування по службовій драбині українських податківців. Руслан Ігорович народився в с. Хоросниця Мостиського р-ну Львівської обл. 4 роки був студентом Самбірського медучилища на Галичині, після служби в армії (1990-1992 рр.) був мед братом фізкабінету Водянської дільничної лікарні в Пустомитівському р-ні тієї ж Львівщини. У 1993-1998 рр. продовжив медичну стезю, навчаючись у Львівському державному медичному університеті.  Потім був лікарем-інтерном та лікарем-стоматологом в одній із приватних львівських клінік. У 2001-ому майбутній податківець знову круто змінив свою долю, вступивши на навчання в… Національний лісотехнічний університет України, а в 2003-2006 рр. був студентом Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Саме в 2003-ому Руслан Ігорович несподівано отримав місце служби в податкових органах України – на посаді старшого податкового ревізора-інспектора ДПА у Закарпатській області. А далі – пішло-поїхало: робота на різних посадах у податкових та фіскальних органів Львівщини та Рівненщини. На Волинь пан Вандзо потрапив на початку 2009-го на посаду заступника начальника відділу контролю за розрахунковими операціями управління податкового контролю юридичних осіб ДПА у Волинській області.  Щоправда, перебування в Луцьку було недовгим: Руслан Іванович виїхав за межі нашого краю, а повернувся сюди з Києва у серпні 2013-го.  З 30 грудня минулого року він – заступник начальника ДФС у Волинській області…

Крім того, має статус  радника податкової та митної справи ІI рангу, а 30 червня 2011 р. Указом №716/2011 «за значний особистий внесок у розвиток вітчизняної податкової системи, багаторічну плідну професійну діяльність та з нагоди Дня працівника державної податкової служби України» у числі 8-ми українських податківців отримав від Віктора Януковича орден «За заслуги» IIIст.

В усякому випадку, чи з проводу гучного розслідування ГПУ наразі ніяких офіційних коментарів немає. Тому наразі можна говорити лише про підозри та припущення, котрі повинні або підтвердити, або заперечити відповідні посадові особи, насамперед – Руслан Вандьо та Віктор Полюхович.