Волинський окружний адміністративний суд ухвалив звернутися до Верховного та Конституційного судів України за роз’ясненням окремих положень Закону «Про очищення влади», адже не знає як вирішити справу люстрованого екс-заступника начальника волинської міліції Михайла Руденка.

Сумніви у колегії суддів під головуванням Володимира Ковальчука виникли тоді, коли представник позивача заявив у суді, що у грудні 2014 року Михайлу Руденко присвоїли звання учасника АТО, а вчора екс-міліціянт навіть отримав відповідне посвідчення.

А це ніби то суперечить нормам Закону «Про очищення влади». Мовляв, учасники бойових дій не підпадають під люстрацію.

Втім представник управління МВС Житомирської області та представник Міністерства ВС заперечували проти даного факту та просили залишити позов Руденка без задоволення.

Разом з тим суддя Віктор Валюх запитав у представника Міністерства внутрішніх справ Оксани Забужчук чи були звільнені усі правоохоронці, які займали керівні посади у період з 2010 по 2014 рік, зокрема колишній начальник волинської міліції Олександр Терещук на підставі Закону «Про очищення влади».

На це Оксана Забужчук відповіла, що не усі правоохоронці були люстровані.

Тож у зв’язку з цим колегія суддів Волинського окружного адміністративного суду ухвалила звернутися до Верховного та Конституційного судів України за роз’ясненням окремих норм та перехідних положень Закону «Про очищення влади», а провадження у справі зупинити, допоки волинський суд не отримає відповіді.

Зауважимо, що сам Михайло Руденко до суду не з'явився. І якщо раніше на судові засідання приходили його екс-підлеглі, так би мовити для підтримки, то сьогодні перед судом зібралося кілька десятків активістів з плакатами, які вимагали суд відмовити Руденку у позові. 

Нагадаємо, на Волині Михайло Руденко обіймав посаду начальника Слідчого відділу та заступника начальника обласного управління МВС.

У кінці вересня Михайла Руденка перевели у Житомирську область. Точніше, у крісло першого заступника начальника Житомирського обласного управління МВС та начальника слідчого управління.

Згодом ім’я міліціонера з’явилося у списку люстрованих осіб.