В Україні ціни на електроенергію можуть суттєво підвищитися, але не через виконання вимог Міжнародного валютного фонду. Про це повідомляє Преса України.

Як повідомляється, 26 січня 2015 року в Брюсселі між «Енергоатомом» та американською компанією Holtec International було підписано додаткову угоду до контракту на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у зоні відчуження ЧАЕС, який був укладений ще в грудні 2005 року.

Варто зазначити, що американська сторона відмовилася фінансувати 85% всієї суми контракту, у зв'язку з чим вся грошова навантаження з реалізації домовленостей лягає на ДП «НАЕК «Енергоатом». Крім того, сума контракту була збільшена до 300 млн дол (з 127,8 млн євро) без належного обгрунтування американцями проведених розрахунків.

В свою чергу, ряд інших умов додаткової угоди теж збільшують фінансове навантаження і ризики держпідприємства «НАЕК «Енергоатом», яке виробляє близько 50% загального обсягу електрики в країні. У зв'язку з цим, з метою пошуку необхідних джерел фінансування для реалізації оновленого українсько-американського контракту, держкомпанія «Енергоатом» може істотно підвищити тарифи на електроенергію для кінцевих споживачів.