Керівництво фонду не підтримує пропозицію збільшити гарантовану суму відшкодування депозитів фізичних осіб, яка наразі складає 200 тис. грн.

Про це заявив заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик, виступаючи в ході парламентських слухань на тему: «Про шляхи стабілізації банківської системи України», - пише INSIDER.

Представник фонду наголосив, що збільшення гарантованої суму відшкодування не вирішить проблеми вкладників банків, а встановлена сума компенсації є більшою, ніж розмір депозитів їх переважної більшості.

«На даний момент відсоток вкладів, які більші 10 грн (менші депозити не компенсують), але менше 200 тис. грн, становить 98,8% загальної кількості», – сказав Оленчик.

«Приблизно 22,8 млн осіб підпадають під виплати (компенсацій за втраченими депозитами – ред.) за рахунок фонду у повному обсязі», – додав заступник голови фонду.

Оленчик уточнив, що також вивчається питання підвищення відрахувань комерційних банків у Фонд гарантування вкладів, однак, за попередньою оцінкою, такий крок кількість збиткових банків збільшиться у два-три рази, водночас близько 20 банків можуть бути визнані неплатоспроможними.