Складна фінансово-економічна ситуація та проблеми у банківській системі країни вплинули на більшість громадян України. При цьому колишні заробітчани, які не один рік працювали у Європі і заробили там пенсію, нині не можуть її отримати в українських банках, - йдеться в сюжеті ВОДТРК.

Проблема виникла торік у грудні і досі не вирішується. Про це журналістам розповіли лучани, які отримують португальську пенсію.

Чоловік лучанки Світлани Зюзькіної працював у Португалії, згодом отримував там пенсію. Після його смерті виплати по втраті годувальника надходили дружині. За кордону присилали іменні чеки, а українські банки видавали готівку. Тепер відмовляються.

«Я не можу отримати пенсію. Чек дійсний 90 днів. Я мушу повертати туди ті чеки неоплачені. Для мене це, наприклад, суттєва допомога. Тому що я сама інвалід і за рахунок цього я жила. З листопада місяця 2014 року вони не приймають, тому що немає договорів, немає поки що. Говорять ми не приймаємо такі чеки. І ось ми залишилися, як то кажуть, без відповіді» - розповідає пенсіонерка Світлана Зюскіна.

Така ж ситуація у Володимира Найка. За 12 років праці у Португалії він заробив там пенсію. Тепер не може її отримати. 

«Я вже десь більше року отримую чеками гроші, отримував чеками гроші. Все йшло нормально, проблем не було» - зазначає пенсіонер Володимир Найко.

У Пенсійному фонді повідомили, що на Волині пенсії за кордону отримують півсотні громадян. Вплинути на процес виплати грошей у фонді не можуть. Мовляв, у них інші повноваження.

У приватних банках, які раніше здійснювали такі виплати, кажуть, що грошей не дають, бо вже не співпрацюють із державою. Пенсіонери ж зверталися у всі можливі структури й відомства, але результату ніякого. 

«Враховуючи таку ситуацію, Національний банк звернувся до Кабінету Міністрів з тим, щоб дали доручення відповідному міністерству внести зміни в угоду між Португалією і Україною, яка б дозволила здійснювати виплати не лише іменними чеками, а й через банківські перекази», – запевнила начальник відділу управління Нацбанку у Волинській області Оксана Ястремська.

Тож пенсіонерам залишається тільки чекати. Однак термін дії португальського іменного чека – 90 днів – швидко закінчується. А отже, кошти для них можуть стати недоступними. Тож закордонних грошей немає, а української пенсії вони не отримують. Наразі волинські пенсіонери гуртують колишніх заробітчан, аби разом відстоювати свої права.