Лісгоспи Волинської та Чернівецької областей планують налагодити виробництво дерев'яної тріски (щепи) у промислових обсягах, - пише EKOTOWN.

Так, з метою раціонального використання лісових ресурсів Колківське лісове господарство(Волинська область) планує закупити обладнання для виготовлення паливної щепи. Проект буде реалізовано в рамках програми розвитку області «Волинь-2020», в одному із пунктів якої йдеться про створення місцевої регіональної підгалузі, яка буде потребувати твердого біопалива - дерев'яної тріски.

Наразі Колківський лісгосп завершив будівництво нижнього складу, провів реконструкцію цеху та встановив нову лінію, яка дозволяє виготовляти до 400 метрів кубічних готової продукції в місяць. У збільшення обсягів переробки лісодеривини підприємством було інвестовано 2,2 млн. гривень. На черзі – закупка щепорізів та створення мережі твердопаливних споживачів. З останнім проблем не виникне. Попит на тверде паливо у області зростає. Так, у січні комунальне підприємство «Ковельтепло», яке у 2014 році перевело на тверде паливо вісім з 25-ти котелень(ще на кількох тривали роботи), готове було купувати дрова і відходи з них як у фізичних, так і у юридичних осіб.

У Чернівецькій області також акцентують увагу на деревообробному секторі, використання відходів якого не тільки зменшує споживання газу, а й суттєво економить кошти на опаленні. Як результат, лісові господарства області мають намір запустити переробку деревних відходів на щепу. Попит на такий вид палива на Буковині неабиякий. Багато лікарень, дитячих садків, шкіл забезпечують нині теплом твердопаливні котли. Так, тільки у Вижниці з січня 2015 року на опалення щепою перейшли 9 об'єктів бюджетної сфери.

На додачу, цьогоріч ТОВ «Укртепло», яке вже реконструювало чотири об'єкти на території Чернівецької області, готове інвестувати в переобладнання котелень та тепломереж ще 50 млн гривень.