Верховна Рада прийняла зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», врахувавши витрати на фінансування заходів на добудову шахти № 10 «Нововолинська». Відповідному рішенню передували численні протести волинських шахтарів, які неодноразово відбувалися під стінами Кабінету Міністрів України. Окрім того, вирішення шахтарського питання активно лобіював голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. Позиція Володимира Петровича залишається незмінною – шахту № 10 «Нововолинська» потрібно добудовувати. Відповідно до прийнятого Закону України на добудову шахти № 10 «Нововолинська» виділено 200 мільйонів гривень. Про це повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

Учора Володимир Гунчик коротко прокоментував журналістам ВОДТРК ситуацію, яка склалася із розбудовою нововолинських шахт. На думку голови облдержадміністрації, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України своє зобов’язання щодо внесення змін до Держбюджету виконало. Натомість керівництво шахт цього робити не поспішає: реорганізація управлінської структури не проведена, аналіз собівартості вугілля не зроблений.

Позиція обласної влади чітка – потрібно об’єктивно оцінити ситуацію у вугільній галузі Волині. Частину шахт дійсно слід закривати. Але лише ті, де запаси вугілля вичерпалися, і копальні є збитковими. Проте, обов’язково потрібно добудувати 10-ту, адже за цим – перспектива вуглевидобутку на найближчі 30-40 років.

- Але потрібно оцінювати можливості вугілля, яке буде видобуватися на десятій шахті, – підкреслив голова облдержадміністрації. – На превеликий жаль, воно не зовсім влаштовує теплоенергетичні кампанії, тому потрібно реально підійти до аналізу проектів, які пропонують партнери. Суть цих проектів полягає у переробці вугілля на місці. Прикро, але ініціатива щодо впровадження таких проектів, чомусь не йде від керівництва шахт.

Наголосив Володимир Гунчик і на тому, що в першу чергу потрібно реорганізувати структуру управління ДП «Волиньвугілля», адже адміністративні витрати помітно впливають на вартість тонни вугілля.

- Звичайні працівники не повинні страждати через непрофесіоналізм керівництва, – підкреслив голова облдержадміністрації. – Реорганізація – один із кроків для розбудови вугільної галузі на Волині в цілому. Потрібні реформаторські ідеї та кроки. Впевнений, що ніхто не ставить задачу ліквідувати вугільну галузь узагалі. 10-та «Нововолинська» – єдина шахта, яка будується, і ми повинні зробити все, щоби завершити цей процес. Але питання потрібно розглядати в комплексі: закривати збиткові шахти, добудовувати перспективні, проводити реорганізацію управлінської структури. На мою думку, для перспективного розвитку ДП «Волиньвугілля» необхідно розробити програму, про яку ми говорили ще минулого року. Але документ має розробити керівництво підприємства. Моя позиція залишається незмінною: пріоритети – виплата шахтарям заборгованості із заробітної платі та розробка єдиної стратегії розвитку вугільної галузі на Волині.

Окрім того, місто Нововолинськ та селище Жовтневе не повинні розвиватися виключно за рахунок 10-ї. На цьому особливо акцентував керівник виконавчої гілки влади в області. Мовляв, потрібно відновлювати зону пріоритетного розвитку або залучати інвестиційні проекти, які будуть працювати на розвиток регіону.

- Такі проекти є, і я їх підтримую, резюмував Володимир Гунчик. – З цього приводу вже наступного тижня заплановано ряд зустрічей із представниками бізнес-структур. Потрібно створювати робочі місця та розвивати інфраструктуру, не акцентуючи увагу на одній лише копальні.