Вартість палива в Україні зараз не залежить від офіційного курсу долара, тому істотного падіння ціни на бензин не очікується. Про це в коментарі Корреспондент.net повідомив президент асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук.

За його словами, більшість імпортерів мають довгострокові контракти з компаніями Білорусі та Європи, які пальне в Україні відпускають тільки за умови передоплати.

При цьому українські імпортери не можуть замовити в Нацбанку американську валюту, за якою потім купують паливо за кордоном.

«Зараз Національний банк і міжбанківська валютна біржа працюють тільки на скуповування валюти у експортерів в примусовому порядку. І ні долара вони не продають нам, просто відправляють наші заявки назад. Тому, яка мені різниця від офіційного курсу. Від того, що там Гонтарева намалювала, абсолютно нічого не змінюється», - сказав експерт.

Більше того, за словами Косянчука, з 23 лютого по 11 березня Нацбанк взагалі призупинив всі розрахунки у валюті, що може призвести до дефіциту бензину в Україні.

«Але у нас є надія, що люди дуже винахідливі і ми зможемо завезти хоч якусь частину палива. При цьому, якщо відкладений попит на валюту призведе знову до її різкого подорожчання, то ціни на бензин взагалі не зміняться», - додав експерт.

Зазначимо, що сьогодні, 6 березня, в найбільших мережах паливо подешевшало в середньому на 0,5-1 гривню за один літр. Так, бензин А-92 в середньому коштує 24,79 грн/л, А-95 - 25,30 грн/л, ДП - 26,31 грн/л. Преміальні марки «п'ятого» - 26,20 грн/л.

Як повідомлялося, ціни на АЗС почали падати 27 лютого після майже двотижневого подорожчання палива. Тоді найбільші мережі скинули від 1 до 2,45 гривень на літрі.

Раніше, 24 лютого, на роздрібному ринку нафтопродуктів відбулося одне з найбільш істотних подорожчань в історії галузі: бензин подорожчав до 27 гривень за літр.

До цього трейдери попередили про можливий дефіцит палива в Україні на початку березня, а також його подальше подорожчання ціни через нові валютні обмеження НБУ.