Уже незабаром Нововолинськ може різко розширитись за рахунок прилеглих сіл. Що виграють і що втратять від такого об'єднання городяни? А сільські жителі? Питання на засипку. Відповіді достеменно не знає ніхто, бо адмінреформа тільки починається. Але певні тенденції проглядаються вже зараз, - пише Нововолинськ діловий.

У Нововолинську поки що все традиційно вирішується у кулуарах. А от в Іваничах скликали велику нараду.

Нотатки громадського активіста з Іваничівського району подаємо без змін.

«Учора в Іваничах відбулися збори сільських голів та керівництва району. Розглядали питання болюче для всіх — об'єднання громад.

Узяли слово голови всіх сільських рад, які найбільше зацікавили нововолинського мера. Це Грядівська сільрада - голова Бородчук Микола, Бужанківська –Тимощук Сергій, Поромівська – Завгородній Леонід, Старолішнянська - Степюк Валентина і Морозовичівська – Федорук Людмила. Кожен доніс свою думку і бачення об’єднання.

Не здивувала позиція Бородчука, бо, як кажуть сільські голови, він давно знайшов із мером спільну мову. А тепер ще й усіх агітує.
— Цікаво, що йому за це обіцяно тим мером??? Невже бути старостою до 100 років? – дивувались колеги.

Тимощук сказав, що зробить як вирішить громада, бо попередньо він вів мову, то є різні думки. «Але я зроблю як вирішить більшість. Бо ж не збираюсь виїздити із села. А люди запитають, що я робив у кріслі сільського голови 17 років. Я - як громада!».

 

В Іваничах є все, навіть вокзал...

Найбільш кардинальним і переконаним у своєму рішенні був Завгородній:
- Ми зі своєю громадою — тільки в межах району. Бо не потрібні ми місту зі своїми проблемами. Земля і гроші наші йому треба. Ми самі справимось. Я ні на які змовини не піду. Бо можна наобіцяти всього, але ж результат відомий.
Я не хочу, щоб мені люди плювали у спину, що я їх продав. І на ту зустріч я не піду! І вам не раджу. Нема нам там що робити. Хоче Сапожніков, то хай до нас іде, до людей із хати в хату. То і почує, що про нього в нас говорять. Не продавайтеся за ніч задоволення.

Оплесками присутні схвалили таку позицію сільського голови.

 


Гордість району — центральна лікарня

Сільський голова Морозович Людмила Федорук теж запевнила:
— Буде так, як схоче громада. Я агітувати за об’єднання з містом не буду. Бо ми йому з нашими дорогами не потрібні. Що буде зі школами і садочками? Де дінуться педагоги? Про це запитують у селі. Я теж кажу, що меру потрібна наша земля. Зрозуміло, що від об'єднання виграє центральна садиба. Будьмо патріотами і підтримуймо одне одного.

На зустріч також відмовилася йти.

Валентина Степюк говорила, що сільська рада велика і різношерста, тож і думок багато. Але внесла пропозицію іти з хати в хату і збирати підписи: хто за яке об’єднання. Щоб потім мати підстави робити ті чи інші кроки. Не можна все брати на себе і вирішувати за всю громаду.

Голова РДА Федір Войтюк був однозначний у своїй думці: громади мають бути об’єднані тільки в межах району. Запропонував зробити єдину іваничівську громаду з центром смт.Іваничі. Тобто район – одна об’єднана громада.

Слушною була пропозиція сільського голови с.Заставне Галини Гресь: об’єднання мусять бути село навколо села. Місто нам ні до чого.

Таку пропозицію підтримали всі присутні в залі. І сільські голови просили керівництво району висловити її на нараді в Нововолинську, куди очільників Іваничівського району чогось не запрошували, аж поки Ф.Войтюк не поцікавився телефоном у заступника голови Волинської ОДА Сергія Кошарука, чому так сталося...

 


Удільне нововолинське князівство — кому вигідне?

Тим часом на своїх зборах сільські голови обговорили можливі варіанти об'єднання громад.
— Одна Іваничівська громада (центр — селище Іваничі), куди увійдуть усі сільради району;
— Поділити район на дві громади: сільські ради Павлівської зони і сільські ради Нововолинської зони.
— Поділити на три громади: сільради Павлівської зони, сільради навколо Іванич і сільради Нововолинської зони.

На зустрічі у Нововолинській міськраді голова РДА Федір Войтюк і заступник голови райради Юрій Мазурок обстоювали позицію сільських голів: жителі наших громад хочуть об’єднуватися село навколо села – і все.