В Україні змінився принцип надання субсидій. Про те, як громадяни можуть їх отримати, йшлося 27 березня під час прес-конференції у Волинській ОДА, - повідомляє Волинський інформаційний портал.

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Світлана Мишковець розповіла, що норми нарахування субсидії на надання житлово-комунальних послуг час від часу змінюються. Так, з 1 травня 2015 року запроваджується декларативний принцип надання субсидій, згідно з яким громадянам потрібно заповнити всього 2 документи.

У кожне домогосподарство представники, які надають певні житлово-комунальні послуги приносять два документи: бланк заяви, на зворотній стороні якого – декларація, яку має заповнити громадянин, та інструкція з заповнення. Заповнені документи громадяни можуть або безпосередньо заносити до органів соцзахисту, або відправляти поштою.

На підставі цих документів все інше роблять представники управління соціального захисту. Вони скеровують запити у всі інші служби: фіскальну службу, комунальні підприємства. На цей запит у п’ятиденний термін в електронному вигляді приходять відомості про особу.

Потому протягом десяти днів працівники органів соцзахисту опрацьовують інформацію і призначають чи не призначають субсидію. Варто зауважити, що, подаючи заяву, особа дає згоду на обробку персональних даних. Незалежно від того, скільки людей проживає у помешканні, заяву подає та людина, яка платить за квартиру.

«Соцзахист не є каральним органом і ми розуміємо, що людина, особливо старше покоління, може зробити помилку», - зауважила Світлана Мишковець і додала, що у випадку, коли людина, заповнюючи декларацію, помилилася, штрафних санкцій не застосовують, а роблять звірку і перераховують субсидію.

Якщо ж особа приховала доходи, то на неї накладають штрафні санкції і людина повертає вартість субсидії. У випадку, коли громадянин не працює і не перебуває на обліку в Центрі зайнятості, для обрахунку береться мінімальна заробітна плата.

Окрім того, субсидія не надається, якщо виявиться, що людина придбала щось вартістю понад 50 тисяч гривень або якщо вона має два автомобілі чи два помешкання. До слова, якщо власник квартири здає її в оренду і оформляє це договором, квартиронаймач також має право оформити субсидію.

Варто зазначити, що субсидія надається не на півроку, як раніше, а на 12 місяців. Через рік субсидія продовжується автоматично, утім, громадянам потрібно повідомити про зміни в достатку.