10 серпня 2014 року Василь Рубаха близько 10 години ранку повертався з полювання. Тільки відкрився сезон, і чоловік з приятелем здійснили похід за дичиною. Та повертаючись з ранкового полювання вони навіть не здогадувались, що самим доведеться стояти перед дулом рушниці. Зокрема, на дорозі до села Коршів чоловіків підібрав автомобіль «Рено Мастер», який підвіз їх до сільського магазину. Василь одразу зрозумів, що чоловік за кермом також повертається з відкриття полювання і, попри ранкову пору, вже добряче напідпитку. Однак, вийшовши з машини, їм не вдалось розпрощатись – водій почав поводити себе агресивно.

«В якийсь момент я вже побачив дуло рушниці, направлене мені в обличчя», - пригадує Василь Рубаха.

За словами чоловіка, нетверезий водій почав ставити до них незрозумілі претензії і виявляти агресію. В якийсь момент перепалка дійшла до бійки і останній витяг з машини рушницю. Нетверезий чоловік наставив на Василя зброю, звів курок і вистрілив ледь не впритул. На щастя, хлопець оперативно зметикував і автоматично схопивши руками зброю – відвів рушницю від обличчя за мить до пострілу. Однак вибити рушницю з рук двометрового чоловіка Василю одразу не вдалось. Нетверезий мисливець вдруге навів дуло і знову вистрілив. Та й цього разу поцілити в голову Василя йому не вдалось, молодий чоловік знову рукою відвів рушницю в бік за секунду до самого пострілу. Ще мить, і разом з товаришем вони повалили агресивного молодика на землю. Зав’язалась бійка і на галас вибігли люди з магазину. Однак ніхто спочатку навіть не наважився викликати міліцію, а тим часом Микола Ліпчик вихопив рушницю з рук неадекватного мисливця і розтрощив її об паркан. Як виявилось, перший постріл пішов у землю, а другий зачепив велосипед хлопчика, який припаркувався біля магазину. Бійка вщухла лише тоді, коли чоловіки скрутили нетверезого водія і запхали його в машину.

Через деякий час до села Коршів прибули правоохоронці, які зафіксували факт злочину. В подальшому, слідчі встановили особу зловмисника. Ним виявився Юрій Сулік 1981 року народження. Чоловік працює лікарем-ендоскопістом у Волинській обласній клінічній лікарні і проживає в місті Луцьку. Як вдалось з’ясувати, напередодні Юрій Сулік був на відкритті полювання і добряче хильнув спиртного. Що викликало у чоловіка агресію досі незрозуміло, адже з Василем Рубахою до того моменту вони не були знайомі і не мали ніяких конфліктів. Принаймні таку версію серпневих подій озвучив постраждалий Василь, яку відповідно перевірили органи слідства.

На руках у Юрія Суліка виявили поламану мисливську гладкоствольну двохствольну горизонтальну рушницю марки «ТОЗ-63» 16 калібру, якою, власне, він намагався застрілити свого пасажира. Чоловіки вчасно відібрали у горе-мисливця рушницю і викликали правоохоронців.

Таким чином, слідчі порушили кримінальне провадження за ч.2 ст.15 – п.7 ч.2 ст. 115 КК України (замах на вбивство з хуліганських мотивів). Зокрема, у справі, переданій до суду йдеться: «Своїми умисними діями, які виразилися у закінченому замаху на умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині з хуліганських мотивів, при виконанні усіх дій, які особа вважала необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від її волі, Сулік Юрій Анатолійович вчинив злочин, передбачений ч.2 ст.15 - п.7 ч.2 ст.115 КК України». Тож вже 20 січня 2015 року після завершення розслідування старший слідчий СВ Луцького РВ УМВС України у Волинській області Василь Перевознік склав обвинувальний акт і справа пішла до суду.

Як виявилось у ході розслідування, Юрій Сулік у вересня 2013 року вже був засуджений Луцьким міськрайонним судом за ст.286 ч.1 КК України до 1 р. 6 міс. виправних робіт з відрахуванням 15% заробітку та позбавленням права керування транспортним засобом на 2 роки. Однак вирок на даний час не набрав законної сили. Разом з тим, ситуацію Юрія Суліка обтяжує ще й той факт, що під час вчинення злочину він перебував у стані алкогольного сп’яніння.

У кримінальному провадженні потерпілий Василь Рубаха звернувся із позовною заявою до обвинуваченого Юрія Суліка про відшкодування ним моральної шкоди завданої під час стрілянини 10 серпня минулого року.

Та приблизно в той же час горе-мисливець вирішив подати зворотній позов по факту нанесення йому тілесних ушкоджень Василем Рубахою. Тож за 4 місяці потому історія зі стріляниною набрала нових обертів.

Вочевидь, Юрій Сулік намагався уникнути відповідальності і почав затягувати судовий процес в пошуках нових варіантів. Зокрема, він взяв за практику не з’являтись на слухання, посилаючись на стан свого здоров’я. Так наприклад на одне з останніх судових засідань, яке відбулось 25 березня чоловік не прийшов і лиш прислав пояснення, що за станом здоров’я не може бути присутнім на слуханні бо лежить в лікарні і… попросив відкласти справу. Однак найбільш цікаво виглядає той факт, що Юрій Сулік поступив до клінічної лікарні з гіпертонічним кризом напередодні самого слухання – 24 березня, а вже 26 за власним бажанням він виписався зі стаціонару. Ба більше – вже за кілька днів після госпіталізації він, як ні в чому не бувало, поїхав до Києва на тренінги по своєму профілю медичної практики.

Крім того, прокуратурою району було відсторонено Юрія Суліка від проходження медичної комісії у Луцькому військомматі, адже таким чином лікар намагався уникнути відповідальності під приводом прийняття участі в АТО.

Ці та інші питання викликали зі сторони обвинувачення обурення. Зокрема, прокурор прокуратури Луцького району Володимир Романовський, вбачаючи в цьому затягування процесу, вже на судовому засіданні, яке відбулось 6 квітня, озвучив запит прокуратури. Зокрема, стражі закону переконані, що Юрій Сулік використовує своє службове становище. Тож Володимир Романовський звернувся до керівництва медустанов міста з вимогою у разі поступлення Юрія Суліка – повідомляти про це безпосередньо в прокуратуру району.

Разом з тим він повідомив суду, що раніше в ході здійснення досудового розслідування лікар-дебошир, перебуваючи у тяжкому стані так би мовити «на лікарняному ліжку» - продовжував приймати пацієнтів на робочому місці.

Юрій Сулік, якому інкримінують замах на вбивство, в свою чергу у суді усе заперечив, натомість його захисник – адвокат Віктор Білоус поспішив запевнити представників Феміди, що його підзахисний, як лікар, який давав клятву Гіппократа не міг відмовити людям у допомозі і, попри тяжкий стан свого здоров’я – лікував хворих, які до нього звертались.

Разом з тим, як представники Феміди, так і представник прокуратури району, розуміли, що з огляду на зв’язки Юрія Суліка в медичній сфері він має достатньо можливостей в будь-який час лягати до лікарні і виписуватись «за власним бажанням» коли йому вигідно. Цим самим – затягуючи судовий процес.

На чергове засідання, яке відбулось 6 квітня у Луцькому міськрайонному суді Юрій Сулік таки з’явився, а заразом на слухання з’явились свідки з місця злочину, які в міліції не допитувались, однак були залучені до розгляду за клопотанням адвоката Віктора Білоуса. Таким чином, колишній сільський голова засвідчив, що дійсно бачив побитого Юрія Суліка, і мовляв ніяких вистрілів він не чув. Натомість відвідувачка місцевого магазину розповіла, що мисливці дійсно заходили до місцевого «маркету» і здійснювали покупки. Ба навіть один намагався розрахуватись з продавчинею набоями до мисливської рушниці. За словами жінки, в якийсь момент забіг сусідський хлопчина, який повідомив, що перед магазином бійка. Відвідувачі одразу вискочили на вулицю і побачили справжнє місиво.

«Ми вийшли і дивлюсь – оцей Рубаха і ще один копають Юру. Там таке робилось… я не могла дивитись. Вони сказали, що розберуться самі і продовжили його копати. А потім один ще купляв пляшку з водою півтора літрову і нею вже били того Суліку», - повідомила в суді свідок.

Разом з тим на питання прокурора стосовно того, чи чули вони постріли – жінка спочатку повідомила що нічого не чула, а потім пригадала, що таки почула два голосних звуки. Мовляв їй здалося, що це хтось сильно гримнув капотом чи дверима.

Раніше в ході судового засідання вже допитувалась один зі свідків – продавчиня магазину в селі Коршів Світлана Тижук. Зокрема, жінка засвідчила під звукозапис що неодноразово спілкувалась на прохання батька обвинуваченого з адвокатом Віктором Білоусом, який в свою чергу надавав їй консультації щодо дачі тих чи інших показань в суді.

Разом з тим, колишній сільський голова повідомив, що особисто бачив, як Рубаха «зацідив» Юрію Суліку кулаком в щелепу. Мовляв, після такого удару чоловік впав на бетон. Разом з тим, він розповів суду, що Юрій Сулік був роздягнений до пояса і на тілі вже було видно сліди побиття. По тому, за словами свідка, один з нападників потягнув по-під руки побитого чоловіка до машини.

Щоправда, свідчення очевидців багатьом у залі суду видались дещо перебільшеними. Адже з огляду на комплекцію Юрія Суліка, який видався під два метри ростом і на вигляд важить не менше 100 кілограмів, навряд чи його вдалося б так легко скрутити під час якоїсь бійки. В той же час, Василь Рубаха, якого намагався застрілити лікар-мисливець, не надто вирізняється поважною комплекцією і малоймовірно, що він голіруч міг скрутити і потягнути розбишаку в машину. Натомість, одна зі свідків настоювала на тому, що саме так і вчинив чоловік. Більше того, жінка запевнила, що двоє чоловіків після того, як побили Юрія Суліка сіли в його машину і накивали п’ятами. Щоправда невдовзі повернулись на автомобілі і продовжили його бити біля магазину. В свою чергу Юрій Суліка тікав від них і просив викликати міліцію, однак правоохоронців викликала голова сільської ради села Коршів. Ті ж в свою чергу, коли приїхали на виклик застали зовсім іншу картину. Вони з’ясували, що розбишака, якого вже вдалось втихомирити намагався двічі застрілити Василя Рубаху. Про це, зокрема, свідчать результати судово-балістичної експертизи, які попередньо розглядалися в суді. Як виявилось, одним з пострілів, дробом було пошкоджено кермо велосипеда, на якому до магазину приїхав сусідський хлопець. На щастя, хлопчина у цей момент відійшов від місця сутички, інакше пострілом, могло зачепити і його.

Що ж до експертизи, то в крові Юрія Суліка виявили 1,7 проміле алкоголю, що свідчить про те, що чоловік повертався з полювання добряче напідпитку.

Разом з тим, під час судового засідання 6 квітня захисник обвинуваченого після заслуховування свідків заявив клопотання про приєднання до цієї справи матеріалів іншого кримінального провадження по факту побиття самого Юрія Суліка Василем Рубахою. Ба більше, адвокат надав суду низку документів і результатів експертиз, які, на його думку, варто долучити до справи. Та колегія суддів у складі голови Алли Борнос та Олесі Калькової, заслухавши представника обвинуваченого та спитавши думки присяжних, вирішила долучити до справи лише невелику частину усіх документів, оскільки в даному судовому слуханні немає потреби об’єднувати ті, чи інші матеріали фактично різних кримінальних проваджень.

Разом з тим, в матеріалах справи за зворотнім позовом Юрія Суліка через побиття є заключення медекспертизи про нанесені тілесні ушкодження (серед яких за словами батька лікаря в сина були і переломи ребер і величезні гематоми).

Та у суді були висловлені деякі сумніви стосовно цієї експертизи, адже фахівець СМЕК є в певній мірі «колегою» Юрія Суліка, і той в свою чергу також міг повпливати на її результати.

Щоправда підсудний під час слухання почав доводити суддям, що це все вигадки, а прокурор Володимир Романовський, який представляє державне обвинувачення, якимось чином зацікавлений в тому, аби наводити на нього наклепи. Мовляв, він – чесна людина, а прокурор лише закручує справу і хоче безпідставно засадити його за грати на максимальний термін. Тож у відповідь обвинувачений на суді заявив клопотання про відвід прокурора, та судді не знайшли для цього підстав. Разом з тим, під час слухання було висловлено припущення, що таким чином Юрій Сулік намагається підібрати для себе «вигідного» прокурора і, можливо, в подальшому «домовитись» про більш м’яке покарання.

Коли ж, а ні в Юрія Суліка, а ні в його захисника Віктора Білоуса не лишилось козирів під полою – обвинувачений заявив, що відмовляється від захисника. Таким чином замість того, аби приступити до судових дебатів, які свідчать про наближення кінця судового процесу, Юрій Сулік попросив суд перенести слухання на інший день. Ба більше, повідомив, що вже підписав договір з новим захисником, і той в свою чергу повинен ознайомитись з матеріалами справи. Присутніх у залі суду здивувала неочікувана заява підсудного, адже з січня місяця його інтереси віддано відстоював Віктор Білоус. Натомість вже на наступному судовому засіданні його інтереси представлятиме Василь Андрійчук.

Представник обвинувачення зі свого боку лише зауважив, що це свого роду ще один маневр Юрія Суліка з метою подальшого затягування судового процесу. Попри це, судді, порадившись, вирішили перенести слухання справи про замах на вбивство на 22 квітня і дати змогу новому захиснику ознайомитись з матеріалами.

Разом з тим, постраждалий заявив, що таким чином, Юрій Сулік намагається всілякими методами уникнути відповідальності. Мовляв з нинішнім прокурором йому не вдалось домовитись, а свідки яких він привів на слухання вочевидь вже мали попередні розмови з горе-мисливцем. Між тим, він розповів також, що і сам Юрій Сулік, і його батько здійснювали тиск на свідків і намагались багатьох «схилити» на свій бік. Однак, Василь Рубаха переконаний, що зловмисник, який двічі стріляв йому в обличчя, таки відповість за свої дії по закону.

Далі буде…