У пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства у селищі міського типу Журавичі під Луцьком мігранти протестують проти неналежних умов утримання.

За інформацією джерела ZAXID.NET зранку 16 квітня, всі без винятку нелегали, які на даний час утримуються у цьому закладі відмовились від сніданку, а згодом і від обіду. Таким чином люди намагаються привернути увагу керівництва закладу до поганих умов харчування та загалом утримання у таборі.

Як повідомило джерело видання, ще у понеділок 13 квітня, двоє чоловіків африканської зовнішності здійснили спробу втечі з табору в Журавичах. Однак були затримані вже наступного дня та повернуті до пункту утримання місцевими правоохоронцями.

Після цього випадку, мігранти у Журавичах почали висловлювати незадоволення неналежним утриманням аж поки це не закінчилось відвертим протестом, що вилився у відмову від їжі.

У коментарі журналістам прес-секретар Державної міграційної служби України Сергій Гунько не заперечив, що сьогодні мігранти намагались привернути увагу керівництва закладу до певних проблем щодо умов проживання у таборі однак запевнив, що бунту нелегалів не було.

Він не пояснив, яким саме чином люди намагались привернути увагу керівників Пункту, однак не спростував інформації про те, що нелегальні мігранти на знак протесту відмовились від їжі.

«З ними розмовляють, зараз там вже все спокійно. Так, вони незадоволені харчуванням, але я можу вас запевнити, що умови їм забезпечують відповідно до норм українського законодавства та постанов кабміну. Харчуються вони за кошти державного бюджету не гірше і не краще, ніж, скажімо, українська армія. Теж саме стосується інших умов перебування», - пояснив перс-секретар ДМС України.

Він також нагадав, що пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства у селищі Журавичі на Волині входить до п’ятірки кращих закладів такого типу у Європі і саме за критеріями утримання нелегалів.

«Ви мусите розуміти, що, зрештою, мова не про гуртожиток. Все ж ми говоримо про заклад утримування нелегалів, порушників законодавства. Зрештою, той керівник, який там є не може за свою мізерну зарплату годувати мігрантів. Які суми виділють з держбюджету, за ці кошти вони і харчують людей», - пояснив прес-секретар ДМС України.

З його слів, до Журавичів періодично навідуються моніторингові комісії з європейських держав, Організації Об’єднаних Націй та міжнародних правозахисних організації, які прискіпливо досліджують умови утримання мігрантів.

Зазначимо, у 2012 році правозахисна організація Міжнародна амністія звернула увагу на факти знущання над біженцями у пункті тимчасового утримання нелегальних мігрантів у Журавичах. Тоді, за твердженням представників організації, охорона Пункту, озброєна кийками, атакувала нелегальних мігрантів, які 6 січня 2012 року оголосили голодування на знак протесту проти їх незаконного утримання.

За словами свідків, охорона примусила 60-ох сомалійців та 6-ох еритрейців припинити голодування, змусила їх їсти та знімала весь цей весь процес на відео.

Пункт тимчасового перебування іноземців і осіб без громадянства відкрили у Журавичах під Луцьком восени 2008 року. Проект профінансований Єврокомісією та запроваджений Міжнародною організацією з міграції та покликаний привернути особливу увагу українського уряду до питання прав та привілеїв мігрантів.

Міністерство внутрішніх справ України та Європейська комісія вклали у створення пункту 30 млн грн. Пункт розрахований на утримання 165 осіб.