Керівником Держмитслужби України мало не призначили в.о. начальника Ягодинської митниці Андрія Андрейківа. Про це у своїй колонці автора «Як людину Єремеєва мало не призначили на митницю» на сторінках Економічної правди написав журналіст Андрій Вишинський.

Автор також зазначає, що Андейків є довіреною особою нардепа з Волині та співвласника одного з найбільших паливних операторів країни мережі WOG Ігоря Єремеєва.

За інформацією дописувача, про це стало відомо під час засідання комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, де стало відомо про масовий розподіл «портфелів» у регіональних податкових управліннях. 

І саме у цей час на засіданні Кабміну було внесено подання з підписом в.о. Голови ДФС Максима Мокляка про призначення на посаду в. о. керівника митниці. Ним пропонували зробити голову Волинської регіональної митниці Андрія Андрейківа.

 Андрейків за останній час зумів чимало прославитися.

По-перше, судячи з публікацій у ЗМІ, він є довіреною людиною нардепа Ігоря Єремеєва. За словами джерел, саме на Волині утворилася головна «чорна діра» на митниці. Чи правда це, сказати складно, однак аналогічні повідомлення приходять з різних сторін.

По-друге, Андрейків відомий своїм конфліктом з колишнім фактичним главою митниці Анатолієм Макаренком. Екс-очільник митниці публічно звинувачував його в корупції. Мабуть, на думку прем'єра, саме така людина і повинен керувати українською митницею.

Призначення майже відбулося, однак в останній момент про ймовірне призначення дізналися народні депутати, які, мабуть, не відносяться до партнерів Єремеєва. В результаті на засіданні трапився скандал.

Пролунали звинувачення Андрейківа в корупції. Пролунало й прізвище людини, яка, ймовірно, ініціював призначення: це керівник департаменту забезпечення діяльності служби Андрій Давиденко.

В результаті прем'єр вирішив зняти з себе будь-які підозри в неохайності. Він сказав, що раз депутати говорять про людину так багато нехорошого, то він поки його призначати не буде. Інтригою залишилося те, чи знав Яценюк щось про Андрейківа до цього.

Можливо, прем'єр порахував, що народних депутатів попередили нинішні працівники митниці. Яценюк миттєво попросив правоохоронні органи, зокрема, СБУ, зробити чергові перевірки на митниці, а то, мовляв, на неї приходить багато скарг.

Все це суперечить публічній позиції ДФС і уряду щодо кадрової політики у відомстві. Як мінімум, до призначення повноцінного керівника держслужби заступників можна не призначати, - пише Андрій Вишинський.