Нагадаємо, що у листопаді 2011 року два міліціянти Андрій Масалов та Віктор Рудусь побили Бориса Бекурина, який перебував під адміннаглядом та проживав у гуртожитку реабілітаційного центру міста Рожище.

Правоохоронці увечері приїхали до гуртожитку і хотіли вмовити Бориса Бекурина «співпрацювати» із ними, а коли той відмовився, міліціянти вдарили чоловіка в груди та копнули в пах. Від отриманих травм Борис Бекурин втратив свідомість, а коли прокинувся, відчув різкий біль у районі паху. Чоловіка одразу госпіталізували та прооперували, оскільки у нього виявили забій сечового міхура та розрив сечовивідного каналу. В результаті цього Борис Бекурин на все життя лишився інвалідом ІІІ групи.

За такі знущання правоохоронці отримали своє, щоправда, не одразу.

Вироком Ківерцівського районного суду від 29 березня 2014 року обох правоохоронців виправдали за недоведеністю вини у діях дільничних інспекторів.

Втім, прокурор Катерина Балас оскаржила вирок, і в Апеляційному суді взялася вдруге доводити вину міліціянтів.

Після двогодинного судового засідання колегія суддів ухвалила виправдальний вирок скасувати і постановити новий вирок, яким Андрія Масалова засудити до 8 років позбавлення волі, а його колегу Віктора Рудуся до семи років тюрми. Засуджених взяли під варту просто у залі суду.

Однак адвокати засуджених Роман Сидорук та Валерій Таргоній подали касаційні скарги до Вищого спеціалізованого суду з розгляду кримінальних справ, який повернув провадження до Апеляційного суду Волинської області.

Після другого перегляду справи колегія суддів Апеляційного суду Волинської області прийшла до висновку, що суд І інстанції не взяв до уваги багато фактів, які в подальшому можуть вплинули на рішення суду, зокрема, покази свідків.

У матеріалах провадження є відомості про те, що свідками інциденту, що мав місце у листопаді 2011 року, були сусіди потерпілого Бориса Бекурина, однак люди часто змінювали свої покази.

Якщо на час слідства вони говорили одне, то уже в суді змінювали свої показання і запевняли, що вперше свідчили під тиском адвоката засудженого Андрія Масалова Романа Сидорука.

З цих мотивів Апеляційний суд постановив справу знову повернути на новий розгляд до суду І інстанції.

Зауважимо, що один із засуджених Андрій Масалов має впливових родичів – дядько засудженого прокурор Луцького району Сергій Масалов, другий дядько – Володимир Масалов екс-голова РДА району, двоюрідний брат працює у прокуратурі міста Рожище, а батько обіймає посаду в районній раді.

А тому захисник інтересів потерпілого Бориса Бекурина Олександр Гаврук клопотав перед головою Апеляційного суду Петром Філюком про призначення справи у будь-який інший суд, за виключенням Рожищенського, оскільки правозахисник сумнівається в об’єктивності розгляду справи.

Крім того правозахисник Олександр Гаврук та потерпілий Борис Бекурин звернулися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області зі скаргою на дії адвоката Романа Сидорука.

У скарзі йдеться про те, що Роман Сидорук примушував важливого свідка по справі давати неправдиві покази, пригощав спритними напоями, возив до суду та навіть заплатив одному свідку 400 гривень за свідчення, які суперечили б обвинуваченню.

Сам же адвокат на засідання комісії не з’являвся, а лише подав заяви від вищезгаданих свідків про те, що вони не мають претензії до юриста, мовляв ніхто на них тиск не чинив.

Однак Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Волинської області критично віднеслася до таких заяв і розглянувши скаргу потерпілого Бориса Бекурина вирішила позбавити Романа Сидорука права займатися адвокатською діяльність строком на один рік.

Втім сам юрист уже оскаржив рішення КДКА Волинської області про порушення провадження щодо дисциплінарного проступку.

Тож наразі справу за обвинуваченням Андрія Масалова та Віктора Рудуся повернули на новий судовий розгляд до Локачинського районного суду, а засудженому Андрію Масалову тепер, вочевидь, доведеться шукати собі нового захисника.